El sector del turisme rural va celebrar ahir al vespre al Consell Comarcal la 2a Nit del Turisme Rural Sostenible i ho va aprofitar per reclamar del govern de la Generalitat, representat pel conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, més promoció del sector i que es reconegui l'esforç que les cases de turisme rural fan per acreditar la seva sostenibilitat. Així, la presidenta de l'Associació de Turisme Rural del Solsonès, Pilar Bielsa, va instar els representant institucionals a facilitar i abaratir els tràmits que cal complir per accedir a les etiquetes de Garantia de Qualitat Ambiental i l'Etiqueta Ecològica Europea, i que se'n faci una correcta promoció que es tradueixi en un augment del nombre de visitants.

La trobada d'ahir a la nit va servir per homenatjar els allotjaments rurals catalans que han assolit aquestes acreditacions de sostenibilitat ambiental i que les mantenen al llarg dels anys. Així, es van guardonar un total de 17 establiments en tres categories, depenent dels anys que fa que tenen activa l'etiqueta ecològica. Deu cases rurals, entre elles dues del Solsonès i una de l'Anoia, van obtenir el diploma de bronze que acredita que fa cinc anys o menys que es disposa de la categoria; sis van ser qualificades amb diploma de plata, per més de 5 anys de qualitat ambiental acreditada; i només una casa, Sant Grau, al Solsonès, va obtenir el diploma d'or, que indica que fa més de deu anys que ostenta aquesta categoria de qualitat ambiental.

La Federació de Turisme Rural de Catalunya (Turalcat), organitzadora de l'acte, també va atorgar els seus premis en cinc categories diferents. Es va guardonar l'Agència Catalana de Turisme per la millor acció promocional i d'impuls per haver declarat l'any 2017 Any del Turisme Rural Sostenible; la revista Descobrir Catalunya per la seva acció de comunicació del turisme rural; el Mas Llagostera del Baix Penedès va rebre el premi de bones pràctiques per ser totalment autosuficient energèticament; el premi a la millor experiència turística sostenible va ser per al Zoo del Pirineu d'Odèn; i finalment es va reconèixer la trajectòria en defensa del medi natural i de la sostenibilitat de Jordi Sargatal.