L´equip de govern de Solsona, format per ERC i PSC, i el grup municipal de la CUP, a l´oposició, coincideixen a defensar a la ciutat els avantatges de la implementació del sistema de recollida de residus porta a porta, que podria ser una realitat a mitjà termini. El govern municipal ha avançat que inclourà una partida als pressupostos de l´any que ve -que es debatran a final de mes- per valorar en ferm la possibilitat d´introduir aquest sistema de recollida de residus a la capital solsonina, mentre que la CUP ha obert el debat amb una xerrada oberta al públic.

El regidor de Medi Ambient, Toni Carralero (ERC), ha explicat a Regió7 que la coincidència existeix «perquè hi ha un consens general europeu sobre l´efectivitat de la recollida porta a porta a l´hora d´aconseguir uns índexs més alts de reciclatge». Per això, i segons ha confirmat, el govern local ha dut a terme els últims mesos «diverses reunions de treball» en què ja ha valorat la possible implementació del sistema al municipi i la necessitat d´un estudi tècnic previ. Un estudi que preveu encarregar-lo i que quedarà inclòs en els comptes municipals del 2017. «És una bona notícia», considera Òscar García, regidor de la CUP, que considera el pas «molt positiu».

García recorda que, a Solsona, la recollida selectiva amb el sistema de contenidors tradicional «implica només el 35,65% del total» de residus. «En municipis en què practiquen el porta a porta, l´índex de reciclatge arriba a més del 70%», assevera García.

Tot i l´augment progressiu del reciclatge a la ciutat, els resultats encara estan molt per sota dels percentatges de pobles on es fa el porta a porta com Sant Llorenç de Morunys (67,6%), Santpedor (77,29%) i Artés (83%). Precisament, Alternativa per Solsona - CUP va organitzar dijous passat un debat sobre el sistema porta a porta amb l´objectiu de conèixer l´experiència d´altres municipis i defensar-ne la implantació a Solsona, tot i que en aquell moment la formació no coneixia que l´equip de govern de la capital ja havia previst demanar l´estudi tècnic l´any que ve.

La recollida selectiva porta a porta consisteix a deixar els residus, separats segons les fraccions de reciclatge, en un punt de recollida davant de casa. Per fer-ho s´estableix un calendari de recollida que marca als ciutadans quin tipus de deixalles cal deixar cada dia.

«Serà un estudi d´una empresa mediambiental el que ens marcarà la primera pauta del que podria suposar la implantació a Solsona», diu Carralero. Més tard, s´hi sumaria el plantejament econòmic del projecte. En aquest punt -subratlla Carralero- caldria saber com encaixar-hi «la gestió dels contractes ja existents» amb les tres empreses que ara mateix a la ciutat s´encarreguen respectivament de la recollida selectiva, diferent al nucli antic que a la resta, de l´orgànica i del rebuig.