Solsona està a punt d´encetar el procés que servirà per consensuar i aprovar el reglament de participació ciutadana. És un projecte ideat en el mandat passat que ara es tira endavant en ferm.

Els solsonins disposaran d´una trentena d´espais i quatre canals de comunicació amb l'Ajuntament que quedaran regulats a partir del document i amb els quals podran participar en la presa de decisions de la gestió pública municipal. Per endreçar-los, regular-los, dinamitzar-los i potenciar-los, l´Ajuntament ha redactat l'esborrany d'una proposta de Reglament de govern obert i participació ciutadana i l´ha resumit gràficament en un mapa imprès per fer arribar a la ciutadania. Així dissabte 12 de novembre arrenca el procés de consens per acabar de definir el document abans de dur la normativa a l´aprovació del ple. Aquesta setmana n´han fet la presentació en roda de premsa l´alcalde, David Rodríguez, el regidor de Participació, Toni Carralero, i el consultor en desenvolupament local i nous models de governança Santi López-Villa.

«Aquest reglament endreça els espais participatius i obre vies noves», destaca l´alcalde. L´objectiu és «oferir una garantia a tot ciutadà de conèixer les vies a través de les quals pot fer arribar una demanda al govern municipal», diu Rodríguez. Per a Toni Carralero, la participació a Solsona ja existeix, sobretot a través dels consells municipals, però el concepte «encara es troba a les beceroles». És un camí que «hem de fer de mica en mica i amb molta pedagogia», expressa el regidor.

De la trentena d´espais, 18 corresponen als barris o sectors en què s´ha dibuixat territorialment el municipi, cadascun d´ells amb un regidor adscrit des d´aquest mandat, i la resta, a consells municipals ja existents. Així mateix, es preveu crear la consulta popular, que consisteix en una crida des de l´Ajuntament perquè el ciutadà manifesti la seva opinió sobre una determinada actuació municipal, i el procés de debat públic, que es pot promoure des del consistori o bé mitjançant una iniciativa ciutadana. Aquest segon cas pot derivar-se de la voluntat de fer la diagnosi d´una situació determinada, trobar idees creatives i innovadores per a una actuació municipal o valorar propostes concretes per millorar una situació.

Un document obert

De totes maneres, els responsables municipals posen l´accent en el fet que «no es tracta d´un document tancat, sinó un esborrany» que ara se sotmetrà al debat ciutadà per arribar a un consens. A través del mapa que es recull en un fulletó que es lliurarà en cadascuna de les trobades amb què arrenca el procés participatiu, «els ciutadans podran veure clarament els espais on es poden sentir més identificats per fer arribar les seves propostes a l´Administració local». El titular de la regidoria de Participació assegura que «s´hi pot sentir representat el conjunt de la ciutadania».

La idea de la qual es parteix, a més, és que la trentena d´espais identificats fins ara puguin transformar-se en funció de les inquietuds ciutadanes que vagin sorgint. Així, per exemple, «serà el moment per dinamitzar i replantejar alguns consells que actualment no funcionen prou bé», afirma David Rodríguez.

«Això és simplement una eina per dinamitzar les persones i per realitzar un exercici de revalorització, formació i sensibilització sobre la participació. No és un projecte acabat, sinó un procés», explica Santi López-Villa. I ha de tenir, segons ell, «un component altament pedagògic» que ajudi a millorar la connexió entre les persones i l´Administració. En aquest sentit, «si amb els anys el mapa és capaç de canviar serà un signe de maduresa, i voldrà dir que la ciutadania haurà tingut la capacitat de reinventar-se», diu López-Villa.

Trobades ciutadanes durant tot el mes

Entre aquest cap de setmana i el vinent es durà a terme una nova ronda de visites a tots els barris de la ciutat per exposar l´esborrany de reglament i el mapa i recollir-ne les primeres aportacions ciutadanes. També en el termini d´un mes, aproximadament, es preveu haver reunit els divuit consells municipals amb el mateix objectiu. Posteriorment, es deixarà un termini per recollir possibles propostes que es puguin incorporar en el reglament abans de sotmetre´l a la deliberació del Ple. El govern municipal no s´ha fixat una data per tancar aquest procés, ja que «dependrà molt de la dinàmica de cada grup, igual com no entenem la participació com un tema encotillat», apunta Toni Carralero.