Odèn escalfa motors per al primer Mercat del Trumfo i la Sal, que es farà al Salí de Cambrils diumenge que ve, 20 de novembre. Malgrat ser un any de males collites, la mostra té previst aplegar una quinzena de productors autòctons i una gran varietat d'activitats, entre les quals tastets gastronòmics, demostracions i una visita guiada al salí. Els organitzadors també preveuen disposar de prou trumfos perquè el mercat sigui tot un èxit, malgrat que el 2016 és el pitjor any que recorden els agricultors, amb una collita entre el 60% i el 70% inferior a la de 2015.

L'objectiu de la cita és sobretot atraure visitants i promoure el cultiu estrella d'aquest poble del nord de la comarca, segons explica el seu alcalde, Pere Vilaginés, que ahir va assistir a la presentació del mercat feta a la Diputació de Lleida, amb la regidora de Turisme d'Odèn, Sílvia Simon, i el diputat Eloi Bergós.

Per a Vilaginés, "el mercat va idear-se per promoure el poble i l'agricultura" i també per "atraure-hi visitants", sobretot després que amb anterioritat ja s'hagués debatut la possibilitat de "pujar a Cambrils" una mostra de les característiques de la Fira del Trumfo i la Tòfona que es fa a Solsona el març.

Amb la decisió de celebrar la jornada el novembre i de marcar la sal com un dels seus productes, Odèn marca diferències amb la fira que es fa a la capital del Solsonès a les acaballes de l'hivern, i alhora reivindica com a autòcton el cultiu del trumfo. "Esperem que hi hagi molta gent i que vagi molt bé", afirma Pere Vilaginés, que ja en l'últim ple del Consell Comarcal va convidar tothom a assistir-hi.

Entre les activitats destacades de la fira, a les 11 del matí hi haurà un taller sobre el trumfo amb el xef Diego Alias, de ca l'Amador de Josa del Cadí; entre 12 i 2 es farà un tast gastronòmic a càrrec de restaurants del territori; i a les 5 de la tarda tindrà lloc una exhibició d'animals nocturns de Zoo Pirineu. A les 12 del migdia i a les 4 de la tarda hi haurà visites al salí i una demostració de moldre sal.

La manca de pluja de l'estiu és el motiu de la dràstica reducció de la collita. Jordi Redorta, president de l'Associació de Productors de Trumfo d'Odèn, és optimista amb l'acollida que pugui tenir el mercat. "El mes de març arribarem justos, però diumenge hi haurà producte", afirma.