L'oposició de Solsona considera "insuficient" la decisió de l'equip de govern de presentar públicament la proposta de pressupostos per a l'any que ve -en un acte obert a la ciutadania que s'ha anunciat per a dimarts vinent- i sosté que "amb voluntat" podrien haver estat participatius sense haver d'esperar al 2018, segons el portaveu de CiU, Marc Barbens. En la mateixa línia, el portaveu d'Alternativa per Solsona - "primer pas", però lamenta que els comptes del 2017 no estiguin oberts a debat. L'Ajuntament ha convocat una presentació pública dels pressupostos dimarts que ve, 22 de novembre, a les 7 de la tarda, a la sala cultural del consistori. L'activitat és oberta a tothom.

La intenció de l'equip de govern és "fer comprensibles" els criteris que utilitza per confeccionar els comptes generals i detallar-ne les línies bàsiques. Així, ERC i PSC estudien fer participatius els pressupostos del 2018 (vegeu Regió7 del 14 de novembre), però no sense abans "fer pedagogia" amb una sessió pública que pretén ara posar les bases per a un futur procés participatiu. Marc Barbens recorda que l'oposició reclama un pressupost participatiu des de fa temps. Per això, fer-ne la presentació pública, en comptes d'haver preparat ja ara un document que pogués debatre's, és "totalment insuficient" i "no dóna marge de maniobra perquè els ciutadans hi puguin introduir aportacions", defensa.

Barbens és escèptic amb la possibilitat que l'equip de govern aposti pels pressupostos populars de cara al 2018. "Entre les partides del proper exercici, el govern dedica només 10.000 euros a participació. I això tenint en compte que tot just s'acaba d'engegar el procés per definir un reglament de participació ciutadana, un reglament en què no es parla d'aquest punt", recorda el portaveu de CiU.

El cupaire Òscar García explica que la seva formació hauria preferit que l'acte previst per a dimarts s'hagués organitzat abans. "Entenem el concepte de participació de manera diferent", reitera García. L'alcalde David Rodríguez (ERC) afirma, però, que el govern local "no vol fer passos en fals en la participació". Per això, és partidari de donar a conèixer d'entrada com es confeccionin els pressupostos. "Per participar i opinar és fonamental tenir accés a la informació", rebla el regidor d'Hisenda, Manel Xandri. El ple de debat dels comptes generals per al proper exercici serà divendres 25.