Uns 150 soldats han fet estada a Castellar de la Ribera (Solsonès) durant almenys quatre dies. Es tracta de tot un dispositiu militar que ha cridat l'atenció dels veïns i ha provocat la queixa d'Alternativa per Solsona - CUP. La formació ha plasmat en una carta el seu rebuig a la presència dels mateixos i ha reclamat aquest matí "la desmilitarització" del territori.

L'alcaldessa Maria Claustre Sunyer (CiU) ha explicat a Regio7 que es tracta d'alumnes de l'acadèmia de suboficials de Talarn que estan realitzant exercicis de d'orientació i maniobres en boscos del Solsonès i l'Alt Urgell. Sunyer ha incidit en el fet que "no porten armes" i ha assegurat que aquests van demanar el permís corresponent per instal·lar el campament al municipi. Des de dilluns són al camp de futbol del poble, a tocar de la pista poliesportiva.

Per la CUP: "el foment de la pau" obliga a preservar els espais civils com entorns completament desmilitaritzats "per evitar que l´exposició i l´exercici de la violència es normalitzi". D´aquesta manera, la formació de l'esquerra independentista defensa que "els esdeveniments militars realitzats en espais públics es contradiuen amb els valors de la cultura de pau que, per definició, han de tenir aquests espais comunitaris".

La CUP recorda també que el passat 13 de juliol el Parlament de Catalunya va aprovar una moció sobre la desmilitarització a Catalunya: "Dins el text, aprovat amb els vots a favor de CUP, Catalunya Si Que És Pot i Junts pel Sí, s´instava al govern a prohibir les maniobres militars en espais no estrictament militars". Per la qual cosa, Alternativa per Solsona - CUP reclama ara "als Ajuntaments del Solsonès que no autoritzin més pràctiques militars dins els seus termes".

De totes maneres, l'alcaldessa de Castellar ha reiterat que els soldats no suposen un problema pels veïns: "Hi ha la bandera espanyola però estan allà per dormir, hi aparquen els camions i els cotxes i de dia fan maniobres en altres punts, probablement al bosc", ha dit.

Està previst que els militars marxin de Castellar de la Ribera aquest mateix dijous a la tarda.