A les proximitats del Nadal, a Catalunya hi ha altres fires que tenen el tió com a protagonista. Però la Fira del Tió de Solsona, que se celebrarà el 10 de desembre, se singularitza per promocionar l´autèntic tronc foradat, amb més tradició. Enguany, en la segona edició, per primera vegada se´n posaran a la venda. En total, se´n podran adquirir deu exemplars, procedents d´un bosc de la comarca, al mateix local de la plaça Major on hi haurà instal·lada una exposició de tions i pessebres.

Fa uns dies personal de l´organització de la fira va visitar el bosc de la finca Porredon, de Lladurs, per extreure´n tions amb la col·laboració desinteressada del propietari i d´una empresa local de treballs forestals. Són troncs d´alzines mortes que ja no serveixen per la venda de fusta i als quals es donarà una segona vida.

En el costumari nadalenc del Principat i Mallorca, la nit o bé el dia de Nadal la mainada fa cagar un tió amb una cavitat on s´entaforen torrons i llaminadures. La quitxalla, armada amb bastons, copeja el tronc, abrigat amb una flassada perquè no passi fred i alhora amagui tot allò que treu, mentre canta una cançó, de la qual hi ha nombroses variants. Amb tot, el tió foradat s´ha conservat principalment en zones de muntanya, ja que és difícil d´aconseguir. I és que s´ha d´haver buidat manualment i s´aconsella que sigui de roure o alzina, atès que el pi es podreix. A moltes cases, aquest element nadalenc ha passat de generació en generació.

Del mateix bosc d´on s´han extret els troncs que es vendran el 10 de desembre a Solsona n´ha sortit el tió solidari de la fira, de grans dimensions, que durant tota la jornada presidirà la plaça Major. Serà l´exemplar on les famílies podran dur joguines en bon estat, que posteriorment gestionarà Creu Roja del Solsonès, i aliments (iogurts, fruita i verdura fresca) per al Rebost Solidari. A canvi, els infants seran recompensats amb una bosseta de l´anomenada "pols màgica" per escampar damunt dels seus propis tions. Es podrà fer d´onze a una i de cinc a vuit.

A la segona Fira del Tió de Solsona hi haurà un mercat amb una dotzena d´artesans del Solsonès; exposicions; un concurs de tions als aparadors de la UBIC; una sessió de contacontes a la biblioteca; actuacions musicals al carrer, tallers i altres activitats per al públic familiar, així com un tast d´escudella i tapa de carn d´olla. La programació completa es pot descarregar en línia del web http://www.solsonesfires.cat.

Aquest certamen és organitzat per l´Ajuntament, el Consell Comarcal, a través de Solsonès Fires, l´Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona i l´Associació per a la Promoció dels Productes Artesans i de Qualitat del Solsonès amb la col·laboració de la UBIC, el Gremi d´Hostaleria del Solsonès, Càritas Arxiprestal Solsona-Morunys i Creu Roja del Solsonès, entre altres entitats i particulars.