n Les síndromes de sensibilitat central (SSC) són malalties molt invalidants que afecten entre el 5 i el 10% de la població del país i que cada vegada tenen més persones. Així s'ha exposat a les quartes jornades catalanes celebrades a Solsona i dedicades a aquestes patologies, en les quals s'inclouen la fibromiàlgia, la fatiga crònica, la sensibilitat química múltiple i l'electrosensibilitat. Unes 60 persones entre especialistes, afectats i familiars van assistir a la trobada.

La unitat pionera d'atenció a afectats per les SSC al Centre Sanitari del Solsonès atén en l'actualitat unes 150 persones de la comarca, segons Antoni Fernández Solà (Solsona, 1964), director mèdic de les jornades i impulsor d'aquesta unitat que va ser la primera de caràcter públic al territori.

Les jornades són biennals i des del 2010 porten activitat científica i mèdica d'alt nivell al Solsonès.

El doctor Antoni Fernández Solà (Solsona, 1964) sosté que aquestes síndromes són de causa desconeguda però «tenen un component ambiental evident».

Els perills del wifi

La hipersensibilitat electromagnètica o electrosensibilitat és una patologia encara no reconeguda com a malaltia per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que va en augment, a la vegada que - segons Fernández - la presència d'ones electromagnètiques al nostre entorn creix, des d'ones emeses per antenes de telefonia, xarxes wifi o, per exemple, un despertador endollat al corrent prop del llit. «Estem exposats a molts camps magnètics, i la investigació és a les beceroles. No n'hi ha prou que una normativa marqui un límit i els camps magnètics es mantiguin per sota per dir que és segur», diu Fernández, director mèdic de la unitat de síndrome de sensibilitat central de Sanitas, a Barcelona. Fernández treballa paral·lelament en un nou tractament pel dolor fibromiàlgic, però en aquest cas amb camps electromagnètics de baixa intensitat.