Dos ramaders del Solsonès, David Estany i Joan Casafont, han guanyat el premi Ruralapp 2016 del departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) del Govern català, en la modalitat de reconeixement a la millor aplicació per telèfon mòbil del sector professional rural. L'aplicació guardonada és vacApp, que Estany i Casafont han desenvolupat juntament amb Mateu Yàbar i Laura Centelles, programadors informàtics d'Equinox.one de Barcelona. És un guardó destinat a apps que donen solucions tecnològiques als professionals dels sectors agrari, alimentari i rural i que en milloren, per tant, els processos de producció i de gestió.

David Estany explica que vacApp (http://vacapp.net/ca) està pensada per gestionar «amb eficiència» les explotacions extensives de bestiar boví.

L'objectiu és que el ramader conegui la informació de tot el seu bestiar i que hi pugui registrar tota la informació veterinària de cada animal: des de malalties, parts, deslletament, així com la data de naixement i de quina altra vaca són fills. L'aplicació permet tenir la informació in situ, així com registrar les dades del control del sanejament veterinari que es fa a totes les explotacions un cop a l'any, i fer-ne constar qualsevol incidència. També vol ser una eina perquè els ramaders puguin fer els tràmits burocràtics amb «més eficàcia», per bé que David Estany detalla que «perquè sigui possible tramitar-hi determinada documentació, caldrà que estaments com el DARP ho facilitin».

Estany es mostra content de l'acollida que ha tingut l'aplicació al sector: «feia molt temps que tenia al cap els avantatges d'una aplicació d'aquestes característiques, perquè els ramaders prou feina tenim amb els animals per haver de pensar en tota la paperassa», comenta. «És una manera àgil de tenir controlat cada animal, tenir un registre de l'historial i ser més eficients», diu.

David Estany, que és de la casa de Golorons, a Clariana de Cardener, va posar sobre la taula la idea ja fa mesos, a la qual va sumar-se Joan Casafont, de la masia de les Planes de Besora, a Navès. Casafont coneixia els joves d'Equinox.one, que hi han participat afegint-hi el seu coneixement tècnic.

3.000 euros de dotació

El premi està dotat amb 3.000 euros i té per objectiu impulsar el desenvolupamen d'aplicacions mòbils en l'àmbit rural.

«Estem contents », sosté Estany, que relata que ja han donat a conèixer l'app en diferents jornades dedicades a la ramaderia. «A Solsona hem tingut el suport de l'oficina comarcal del DARP i de l'Ajuntament, que ens han donat un cop de mà amb determinades gestions», exposa Estany.

El propòsit dels ramaders del Solsonès és fer arribar ara la seva app, que és per Android, a més explotacions del Pirineu. «Està destinada a explotacions extensives, no de llet, sinó en què les vaques estan pensades per a carn, i volem donar-ho a conèixer a la zona de Tremp», diu. L'altra app guardonada en la 3a edició de Ruralapp és d'Alexandre Llaó, de l'Ampolla, i serveix per a la recerca de finques rurals.