Sant Llorenç de Morunys ha finalitzat els treballs de la tercera fase de rehabilitació del monestir, que han consistit a assegurar i acabar els tancaments exteriors de l'històric edifici, que va ser consagrat per una comunitat de clergues al segle X. La millora permet resoldre els problemes existents d'entrada d'aigua en les diferents dependències del recinte.

El 2016 s'hi van fer els tancaments, però també s'hi van portar a terme algunes millores de les instal·lacions. S'ha habilitat un bany i s'ha pintat la fusta exterior de la zona dels claustres. Les obres han tingut un cost de 36.679,76 euros, dels quals hi ha 25.174 euros que provenen d'una subvenció de la Generalitat. Segons indiquen fonts de l'Ajuntament de Sant Llorenç, l'import restant ha de ser assumit a parts iguals pel mateix consistori, la parròquia i el bisbat de Solsona.

Amb aquests treballs es completa una fase més de la rehabilitació. A l'agost va inaugurar-se l'ampliació de les instal·lacions amb l'obertura d'una nova sala dedicada a la pedra, des de fòssils a elements arquitectònics, al primer pis de la casa prioral.

La nova actuació permet, doncs, continuar dignificant l'edifici que actualment acull el museu-centre d'interpretació de la vall de Lord, un espai que ha esdevingut un punt de referència de la promoció turística a la vall.

L'objectiu és continuar rehabilitant el monestir i ampliant el centre en una quarta i última fase. Com va explicar el regidor d'Hisenda, Romà Llohis, a Regió7 el 21 de desembre passat, enguany s'invertiran 120.000 euros en l'execució de l'últim període de la intervenció. Les obres de rehabilitació que s'hi faran estaran en part finançades per l'1% cultural.

Paral·lelament, l'Ajuntament treballa amb l'Associació Cultural Vall de Lord per trobar noves subvencions. Segons Llohis, el consistori agraeix «la col·laboració de la parròquia i el bisbat, i la gran implicació dels membres de l'Associació Cultural», que han facilitat que l'ambiciós projecte, que no podia costejar-se d'un sol cop, s'hagi pogut completar en diverses fases.