El treball d'intercanvi amb Canadà dels científics del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, ha servit per posar els fonaments d'una plataforma internacional sobre recerca forestal. Investigadors forestals del CTFC i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), situat al campus de Bellaterra de la UAB, i científics del Quebec han treballat conjuntament els últims 3 anys en el marc del projecte Newforests, que s'ha centrat a enfortir el vincle entre països i explorar noves possibilitats de coneixement basades en la contraposició de dos ecosistemes forestals diferents: el dels boscos d'Amèrica del Nord, que només han hagut de fer front a l'activitat humana els darrers segles, i els europeus.

Els principals investigadors de les institucions participants es van reunir recentment a Mont-real, per tancar el projecte i debatre perspectives de futur. En aquest sentit, Lluís Brotons, investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) al CTFC i al CREAF, subratlla «les possibilitats que s'obren mitjançant la creació d'una unitat internacional conjunta, entorn dels boscos i del canvi global». Brotons posa èmfasi en la «necessitat de tirar endavant grans projectes que enforteixin la investigació sense fronteres». Durant els anys de durada del projecte Newforests, més de cinquanta investigadors han viatjat entre els dos continents. Fruit de l'intercanvi, s'han desenvolupat estratègies al voltant de la gestió forestal sostenible, la biodiversitat i la dinàmica dels boscos, i s'han publicat més de 30 articles en revistes internacions, a més de capítols de llibres i participació en tallers internacionals.

Segons fonts del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, la iniciativa ha servit «per assentar» les bases d'una plataforma d'investigació forestal internacional, i és «per donar-li continuïtat» que van reunir-se a Mont-real els científics del CTFC i el CREAF, per la part catalana, i els del Centre d'Estudis de la Forêt (CEF) quebequès. En la trobada, els participants van mostrar disponibilitat per repetir aquest tipus de projectes i continuar la vinculació de l'estratègia d'investigació entre països.

Canvi global als boscos

En un context de canvi global, els boscos s'enfrontaran, segons posen de rellevància els científics, a noves pressions i condicions ambientals. «La comparació i la integració d'enfocaments entre les diferents regions del món augmentaran les possibilitats d'anticipar els efectes del canvi global en els boscos del futur», segons fonts del CTFC. Els experts indiquen que «la col·laboració internacional permetrà el desenvolupament d'enfocaments de gestió basats en la ciència que ajudaran a prendre decisions més intel·ligents i adequades». Catalunya, amb centres com el CTFC i el CREAF, obre la porta a aquest tipus de col·laboracions. Pierre Drapeau, codirector del CEF, va destacar a Mont-real «l'èxit» del projecte i va recordar que «la consolidació d'aquest tipus de col·laboració requereix finançament específic».