Un projecte preserva al Solsonès els boscos de pinassa en regressió pels grans incendis

La iniciativa, que preveu actuacions a tot el país, finalitza bona part dels treballs previstos a la comarca

19.03.2017 | 00:12
Participants al projecte Life+Pinassa, al Solsonès

Un projecte de preservació dels boscos de pinassa, amb participació d'investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), ha finalitzat amb resultats positius bona part dels treballs previstos al Solsonès. La pinassa és un hàbitat que ha patit una regressió molt destacada al territori pels grans incendis forestals dels últims 30 anys i per la intensa explotació que ha viscut en el passat. «Aquest tipus de bosc ha disminuït en el 25% en quatre dècades», afirma l'expert Jordi Camprodon, membre del CTFC. Camprodon sosté que la iniciativa Life + Pinassa inclou accions d'aclarida del bosc i cremes controlades.

A diferència d'altres espècies, com el pi blanc o el roig, a la pinassa li costa regenerar-se per si sola després d'un incendi. «Les estructures desestabilitzades no tenen capacitat de regeneració, les rouredes i les alzines s'hi imposen, i amb un sotabosc dens, queden exposades a focs en el futur», adverteix Camprodon. Entre les actuacions que s'hi porten a terme, hi ha la de deixar fusta morta al bosc, no tallar alguns arbres grans, deixar roures barrejats enmig dels pins o no tallar les heures, «per fomentar la biodiversitat», destaca Jordi Camprodon.

També es treballa per alliberar la competència en boscos amb molta densitat i es fan cremes prescrites del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers per reduir la càrrega de vegetació del sotabosc, que acostuma a cremar molt de pressa en un foc.

El projecte, finançat amb fons europeus i que s'ha desenvolupat en el 75% del previst al Solsonès, s'estén per tot el territori i té un pressupost de 2 milions d'euros. Els socis del projecte són el CTFC, la Fundació Catalunya La Pedrera, el Centre de la Propietat Forestal i els Bombers de la Generalitat. La iniciativa finalitzarà el 2019 i s'haurà actuat en 320 hectàrees de zones com el prepirineu central, Montserrat, Castelltallat, les Obagues de la riera de Madrona, les serres de Queralt i els Tossals, Aigua d'Ora, les serres de Cardó i el Boix, Prades, la serra de Llaberia, els Ports i el Montsant.

Els boscos de pinassa, dels quals al país hi ha unes 120.000 hectàrees, són molt valorats per la indústria de la fusta a Catalunya. Acostumen a presentar una elevada acumulació de combustible de sotabosc i estructures vulnerables, motiu en el qual recau la importància de les actuacions dutes a terme amb el propòsit de conservar-ne l'hàbitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Solsonès

Emotiva festa pels 20 anys de Grífol com a directora a La Vall

Emotiva festa pels 20 anys de Grífol com a directora a La Vall

La Fundació Residència d'avis La Vall, ubicada a Sant Llorenç de Morunys, ha...

El Centre Sanitari del Solsonès organitza una caminada el proper 6 d'abril

El Centre Sanitari del Solsonès organitza una caminada el proper 6 d'abril

L'activitat commemorarà a Solsona el dia mundial de l'activitat física

Els ecologistes del Solsonès presenten un projecte per implicar-hi la ciutadania

Els ecologistes del Solsonès presenten un projecte per implicar-hi la ciutadania

Biosol 2017-2018 identifica fins a 23 hàbitats a la comarca que són de conservació prioritària

Solsona contracta un servei de vigilància per evitar l'accés al recinte de 'l'skatepark'

Solsona contracta un servei de vigilància per evitar l'accés al recinte de 'l'skatepark'

Les obres de construcció de l'equipament del sector de la Cabana del Catedràtic estan a la recta...

Solsona fa una crida per crear un receptari sense al·lèrgens

Solsona fa una crida per crear un receptari sense al·lèrgens

La campanya Al·lèrgicum sorteja un lot de llibres de receptes i alimentació entre tothom que enviï...

Enllaços recomanats: Premis cinema