El trabucaire Ramon Vila, conegut com el Ramon de Gilibets, ha mort a l'edat de 82 anys. Vila va ser cap de colla dels Trabucaires de Solsona durant prop de 40 anys. El seu funeral tindrà lloc avui dijous, dia 13, a les 11 del matí a l'església parroquial de Peracamps, del municipi de Llobera.

Ramon Vila va néixer l'octubre del 1934 a la casa Gilibets de Llanera. Va treballar de pagès i al sector industrial. La seva principal afició va ser la tradició dels trabucaires, a la qual es va abocar plenament durant més de quatre dècades. Era un dels membres més veterans de la colla, i el 2015 va protagonitzar la trabucada que el dia 7 de setembre va encetar la Festa Major de Solsona des del balcó consistorial.

En els Trabucaires de Solsona, que es van constituir formalment el 1965 i són considerats els més antics de Catalunya, s'han emmirallat bona part de les colles catalanes. Amb les seves galejades, els trabucaires donen relleu a les festes tradicionals solsonines i participen en pràcticament totes les cites festives de la ciutat. La seva propera sortida serà, precisament, aquest diumenge amb motiu de les caramelles.

Ahir l'Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal del Solsonès van donar mostres de condol per la pèrdua de Ramon Vila. El consistori va emetre una nota en què assegurava que s'unia al dolor de la família i els companys de grup.