L'Ajuntament d'Olius exigirà als propietaris fer tractaments contra la processionària

El consistori ha aprovat modificar l'ordenança de convivència ciutadana i ús de la via pública

22.04.2017 | 07:18
Arbres i coníferes dels jardins vistos des de la via principal de la urbanització del Pi de Sant Just, a Olius

L'Ajuntament d'Olius exigirà als propietaris de les finques i jardins de la urbanització del Pi de Sant Just que facin tractaments contra la processionària. L'alcalde, Antoni Márquez, considera que la plaga és una «qüestió de salut pública» que afecta a les persones amb afeccions al·lèrgiques greus i als animals domèstics, i posa l'accent en què a la zona «hi ha un brot desorbitat» d'erugues del pi.

El consistori ha aprovat una modificació de l'actual ordenança de convivència ciutadana i ús de la via pública, i així regula que els propietaris de les parcel·les urbanes amb arbres de la família de les coníferes i, especialment, de les espècies Pinus Nigra (pinassa), Pinus Silvestris (rajolet i pi roig), Pinus Halepensis (pi blanc) hauran de «fer anualment un tractament contra la plaga de la processionària ( Thaumetopoea pityocampa) entre els mesos de setembre, octubre i novembre», segons Antoni Márquez.

La modificació aprovada de l'ordenança, en la qual també s'hi han afegit punts en els articles sobre ocupació de la via pública, mesures relatives a l'estacionament i animals domèstics, es troba actualment en exposició pública. Márquez subratlla que s'ha cregut oportú responsabilitzar els propietaris de jardins o terrenys en zona urbana per la «gravetat» de l'afecció a molts pins.

L'ordenança no contempla exigir que veïns d'altres zones d'Olius facin aquest mateix tractament contra la plaga, perquè «es tracta d'un municipi rural amb moltes masies i extensions de bosc, i no podem demanar als propietaris d'extensions més grans o de zones envoltades de bosc que ho assumeixin sols», diu l'alcalde. En aquest sentit, recorda que els tractaments són molt cars, i per això és important que la Generalitat de Catalunya hi actuï.

A les zones urbanes, però, Márquez destaca que «és important que hi hagi aquest tractament perquè afecta el benestar i la salut dels veïns i veïnes».

La nova normativa demanarà que els propietaris acreditin, mitjançant un certificat o factura de l'empresa corresponent, que el tractament s'ha efectuat. També es poden utilitzar les trampes que envolten el tronc i recullen les erugues que abandonen els arbres, i després es presenta documentació gràfica i, «amb el vistiplau dels serveis tècnics municipals», exposa el text aprovat.

D'entre els altres aspectes nous que contempla la normativa, hi ha el fet que els propietaris hagin de responsabilitzar-se de les arrels dels arbres que sobresurtin i puguin fer malbé les voreres del car-rer, així com censar els animals domèstics al registre local.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Solsonès

Seixanta alumnes del Solsonès reben els títols de les proves d'anglès

Seixanta alumnes del Solsonès reben els títols de les proves d'anglès

Els joves de la ciutat i d'altres poblacions veïnes han estat avaluats per la Universitat de...

El Consell suspèn el ple com a protesta per les «agressions antidemocràtiques»

El Consell suspèn el ple com a protesta per les «agressions antidemocràtiques»

La presidenta Sara Alarcón demana l'alliberament de les persones detingudes per tornar a...

Territori licita les obres de millora de la travessera urbana del terme de Solsona

Territori licita les obres de millora de la travessera urbana del terme de Solsona

Els treballs consisteixen en un reforç del ferm i tenen un cost de gairebé 500.000 euros

La primera biofira solsonina arrenca amb les activitats prèvies

La primera biofira solsonina arrenca amb les activitats prèvies

L'Ecològica comença aquest dissabte amb una visita a la granja Dpagès

Solsona tindrà el primer pressupost participatiu

Solsona tindrà el primer pressupost participatiu

L'equip de treball estarà format per 400 persones i es renovarà cada any

Enllaços recomanats: Premis cinema