L'Ajuntament d'Olius exigirà als propietaris de les finques i jardins de la urbanització del Pi de Sant Just que facin tractaments contra la processionària. L'alcalde, Antoni Márquez, considera que la plaga és una «qüestió de salut pública» que afecta a les persones amb afeccions al·lèrgiques greus i als animals domèstics, i posa l'accent en què a la zona «hi ha un brot desorbitat» d'erugues del pi.

El consistori ha aprovat una modificació de l'actual ordenança de convivència ciutadana i ús de la via pública, i així regula que els propietaris de les parcel·les urbanes amb arbres de la família de les coníferes i, especialment, de les espècies Pinus Nigra (pinassa), Pinus Silvestris (rajolet i pi roig), Pinus Halepensis (pi blanc) hauran de «fer anualment un tractament contra la plaga de la processionària ( Thaumetopoea pityocampa) entre els mesos de setembre, octubre i novembre», segons Antoni Márquez.

La modificació aprovada de l'ordenança, en la qual també s'hi han afegit punts en els articles sobre ocupació de la via pública, mesures relatives a l'estacionament i animals domèstics, es troba actualment en exposició pública. Márquez subratlla que s'ha cregut oportú responsabilitzar els propietaris de jardins o terrenys en zona urbana per la «gravetat» de l'afecció a molts pins.

L'ordenança no contempla exigir que veïns d'altres zones d'Olius facin aquest mateix tractament contra la plaga, perquè «es tracta d'un municipi rural amb moltes masies i extensions de bosc, i no podem demanar als propietaris d'extensions més grans o de zones envoltades de bosc que ho assumeixin sols», diu l'alcalde. En aquest sentit, recorda que els tractaments són molt cars, i per això és important que la Generalitat de Catalunya hi actuï.

A les zones urbanes, però, Márquez destaca que «és important que hi hagi aquest tractament perquè afecta el benestar i la salut dels veïns i veïnes».

La nova normativa demanarà que els propietaris acreditin, mitjançant un certificat o factura de l'empresa corresponent, que el tractament s'ha efectuat. També es poden utilitzar les trampes que envolten el tronc i recullen les erugues que abandonen els arbres, i després es presenta documentació gràfica i, «amb el vistiplau dels serveis tècnics municipals», exposa el text aprovat.

D'entre els altres aspectes nous que contempla la normativa, hi ha el fet que els propietaris hagin de responsabilitzar-se de les arrels dels arbres que sobresurtin i puguin fer malbé les voreres del car-rer, així com censar els animals domèstics al registre local.