L'any 1545 l'església catòlica va ordenar tenir un registre de tots els baptismes i defuncions que es feien en una parròquia. D'aquesta manera, l'església va ser pionera en el registre de persones, ja que el registre civil actual no es va començar a implementar fins anys més tard. Són poques les ciutats que conserven tots els llibres baptismals i Solsona n'és una excepció. La ciutat conserva, fins i tot, el primer llibre baptismal de la seva història, que data de l'any 1565, i que el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha restaurat recentment degut al mal estat en què es trobava. El director de l'Arxiu Diocesà de Solsona, mossèn Enric Bartrina, ha explicat a l'ACN la importància d'aquest llibre per la informació que conté. "Si algú de Solsona vol fer el seu arbre genealògic, aquí pot trobar tota la informació", ha explicat. Aquest vespre se'n farà la presentació pública en un acte previst per les set de la tarda al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

El primer llibre baptismal de Solsona es conserva a la ciutat des de l'any 1565. Malgrat les diverses guerres i conflictes que hi ha hagut des d'aleshores, el llibre sempre s'ha conservat a la parròquia de la ciutat i a l'Arxiu Diocesà de Solsona, on actualment es guarden tots els documents que tenen més d'un segle.

A diferència d'altres ciutats de Catalunya, Solsona conserva tots els llibres baptismals de la seva història i, per tant, el seu Arxiu Diocesà disposa de 49 llibres que, tal com ha explicat el seu director, el mossèn Enric Bartrina, permeten que, si algú de Solsona vol fer el seu arbre genealògic, "pugui disposar de tota la informació i traslladar-se fins l'any 1565".

De fet, Bartrina ha explicat a l'ACN que el valor d'aquest llibre és, precisament, tota la informació que conté. A les seves pàgines, es pot llegir el nom de les persones que van néixer, el dia, el nom dels seus pares, padrins i, més endavant, també el dels seus avis i diversos familiars.

Més enllà d'això, el llibre també conté informació valuosa com el fet que, gràcies a ell, s'ha sabut que el pintor Francesc Ribalta, de qui es disputava el seu lloc de naixement i es dubtava de si era català, valencià o madrileny, va néixer a Solsona perquè hi ha inscrita la seva partida de naixement.

Una restauració de sis mesos

El llibre es trobava en molt mal estat de conservació i, per això, el Centre de Béns Mobles de Catalunya s'ha encarregat de restaurar-lo. Un procés que s'ha allargat durant sis mesos i que, segons el director de l'Arxiu Diocesà de Solsona, ha tingut uns resultats "excel·lents".

La restauració del llibre es presentarà aquest divendres al vespre en un acte públic que es preveu fer a les set de la tarda a l'Arxiu. A partir d'aquí, tot aquell qui vulgui consultar el llibre ho podrà fer al mateix Arxiu, però no serà l'original, sinó que se n'ha fet una còpia per tal de preservar el màxim possible el llibre original.