L'Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys ha aconseguit eixugar aquest 2017 el deute bancari i l'ha situat a zero. «Som una administració sanejada que no deu diners a ningú, i això fa que tinguem més flexibilitat pressupostària per fer front a inversions necessàries per al poble», explica Romà Llohis, regidor d'Hisenda.

Al tancament de l'exercici del 2016, el finançament bancari de Sant Llorenç era de 162.474,20 euros, una xifra que es corresponia al préstec que el consistori va haver de formalitzar l'any 2012 per complir la llei estatal d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera 2/2012 de 27 d'abril, i que servia per fer front als pagaments dels proveïdors en el nou termini legal de 30 dies. Ara, però, el préstec ha estat cancel·lat íntegrament i Sant Llorenç de Morunys «no té ni un sol crèdit», valora Llohis.

En exercicis anteriors, Sant Llorenç havia acabat d'amortitzar el préstec de l'Incasòl per la restauració del monestir.

«Tot plegat ha estat possible gràcies a la bona gestió econòmica dels últims anys i a la determinació de no estirar més el braç que la màniga», considera Romà Llohis. El regidor explica que, «tot i que ens hauríem pogut endeutar, hem preferit sanejar-nos», i afegeix que, «amb el deute vigent, la llei ens tenia molt obligats a determinats formalismes, per bé que com a Ajuntament tenim encara certes exigències legals». Amb tot plegat, Llohis afirma que, és també gràcies a la liquidació de deute - que es preveia a principi d'any -, que el pressupost del 2017 dedica amb més tranquil·litat 139.500 euros en inversions destinades a fer la restauració de l'edifici de la plaça Major, la pavimentació dels carrers, el clavegueram del carrer Roureda, la substitució de fanals per leds, la supressió de les barreres arquitectòniques del dispensari, el manteniment de plaques solars a la piscina o treballs a la zona esportiva i l'adquisició d'un desfibril·lador. Fora del capítol d'inversions, segons Llohis, l'Incasòl podrà licitar la tercera fase dels treballs al monestir. L'obra puja a 120.000 euros, i hi ha 60.000 euros de l'1% cultural, mentre que la resta es paga amb una subvenció de 30.000 euros de la diputació i 30.000 a parts iguals entre consistori, bisbat i parròquia.

El 2017 hi haurà un increment del 35% en manteniment d'infraestructures, amb 51.050 euros, inclosos al capítol de despeses, i l'aportació de 12.250 euros per a gestió del museu i centre d'interpretació de la vall de Lord. Llohis diu, a més, que continuaran «pagant proveïdors dins de termini».