L'Ajuntament de Castellar de la Ribera ha aprovat l'ordenança que regula l'ús públic de la Ribera Salada per resoldre-hi l'incivisme i la massificació. Ho explica l'alcaldessa Maria Claustre Sunyer, que justifica que la normativa era «molt» necessària perquè als estius havien detectat queixes contínues dels veïns pel soroll i la brutícia. L'àmbit d'aplicació té una superfície de 121,4 hectàrees, dins del terme de Castellar, però els altres municipis per on passa la Ribera Salada, com Lladurs i Bassella (Alt Urgell), tenen previst aprovar la normativa equivalent.

La major part del terme municipal de Castellar de la Ribera, a la banda occidental del Solsonès, està ocupat per la vall de la Ribera Salada. El consistori preveu acompanyar l'entrada en vigor de l'ordenança, aquest proper estiu, de plafons informatius amb missatges que buscaran conscienciar turistes i visitants. La normativa és en fase d'exposició pública i possibilitarà, en cas d'incompliment, l'aplicació de sancions per part dels Mossos d'Esquadra.

El seu àmbit d'aplicació correspondrà a una franja de 100 metres a banda i banda dels marges fluvials, i entre les normes que preveu hi ha la prohibició de l'abocament de deixalles dins i fora de l'aigua, la possibilitat de restringir el bany en determinats trams del curs d'aigua, mesures de protecció de fauna i vegetació, i la limitació de l'aparcament i de la circulació motoritzada d'acord amb la senyalització corresponent, així com la prohibició d'emissions sonores d'alta intensitat, entre d'altres. També es prohibeix l'acampada a tot l'espai natural de la Ribera Salada, ja sigui amb tendes, caravanes, remolcs, autocaravanes, furgonetes o similars. Excepcionalment, es permetrà l'acampada amb autorització prèvia de l'ajuntament, i sempre en activitats d'educació en el lleure amb menors de 18 anys.

Segons el text aprovat, les sancions molt greus oscil·laran entre els 1.501 i els 3.000 euros de multa, les greus entre els 751 i els 1.500 euros, i les lleus seran d'imports fins a 750 euros.