La solsonina Maria Dolors Vilaseca és una de les treballadores afectades per la desaparació d'oficines liquidadores a Catalunya. Actualment n'hi ha 53, però a partir de l'1 de setembre del 2017 passaran a haver-n'hi 14. La finalització del conveni entre la Generalitat i els registradors és un dels passos per a l'assoliment de la hisenda catalana, un pas que ha generat conflicte per «la manca d'encaix», en paraules de Vilaseca.

La Maria Dolors va rebre la notícia de les intencions de la Generalitat per la televisió: «em sembla bé que Catalunya gestioni els seus impostos, però a nosaltres no ens han informat gens bé, no ens han tingut en compte». Els darrers mesos s'han portat a terme diverses reunions entre el Govern i una comissió representant dels registradors, però han estat merament informatives: «l'únic que hem pogut fer és escoltar, no han tingut en compte les nostres paraules», declara Jordi Maldonado, representant dels registradors al sindicat CSIF-SRC.

Una de les propostes del col·lectiu de registradors era la subrogació, és a dir, mantenir les condicions actuals fins a la jubilació i fer que les noves incorporacions tinguessin les normes dels funcionaris de la Generalitat. El vicepresident, Oriol Junqueras, va dir en el seu moment que volia integrar els prop de 300 treballadors contractats pels registradors. Tanmateix, des de les oficines es mostren decebuts. Vilaseca diu que «les convocatòries de places a les quals optem són obertes a tothom, i els estudis hi tenen molt pes. Nosaltres hem fet exàmens interns per passar d'una categoria a una altra (d'auxiliar a oficial, per exemple), però en aquestes oposicions no ens ho tenen en compte». Dimecres es va obrir una convocatòria de 14 places de subaltern, «una prova del moment avançat en què ens trobem», afirma Maldonado.

A Solsona, en comptes de l'oficina liquidadora actual, hi haurà una oficina compartida (amb contribucions) on només es podran presentar documents. Vilaseca considera que, «a partir d'ara, només hi haurà el servei d'informació i atenció al públic». La treballadora explica que «hi seguiran havent dos llocs de treball, però seran de característiques diferents. Si vull optar per un lloc de categoria similar a l'actual, hauré de presentar-me a Manresa o a la Seu d'Urgell. A més, partint d'una relació laboral fixa, passaré a ocupar una plaça d'interina amb una antiguitat zero».