El municipi de Riner acull un espai únic i privilegiat: el santuari del Miracle, un centre religiós únic a Catalunya datat des de l'any 1458 que presenta un gran llegat artístic que es vol anar obrint cada cop més al públic general.

Durant tot aquest cap de setmana i fins avui, la Casa d'Espiritualitat del Miracle està portant a terme unes sessions sobre saber, sentir, veure, degustar i escoltar el barroc sota el títol Un art al servei de la paraula: el retaule del Miracle, dirigides pels monjos de Montserrat Ramon Ribera-Mariné i Xavier Poch. Al llarg d'aquests tres dies i encara avui el que s'ha fet és un seguit d'activitats de contextualització i coneixement de l'art barroc en general i, alhora, una anàlisi del missatge i la llegenda que expressen del santuari en general i el retaule del Miracle en particular.

Aquestes jornades persegueixen un doble objectiu: que els interessats puguin descobrir i reconciliar-se amb l'art i, alhora, amb els seus avantpassats, amb qui aquest art ha arribat conservat fins als nostres dies.

Xavier Poch posa en relleu que «al Solsonès tenim un llegat artístic de gran rellevància però malauradament molt desconegut per una gran part de la societat. És important que tant la gent del ter-ritori com d'altres indrets ho descobreixi, ja que es tracta d'elements que han aconseguit conservar-se enmig de guerres i revolucions i, per tant, formen part del nostre passat i el dels nostres predecessors». D'altra banda, exposen que visitar el santuari del Miracle una sola vegada no suposa conèixer-lo bé, sinó que cal anar observant la seva evolució. Poch ho explica de la següent manera: «la gent que va visitar el santuari durant la seva infància ja no tenen la inquietud de redescobrir-lo de nou, els sembla que és un espai que ja coneixen. Aquestes sessions són una oportunitat per tornar a endinsar-s'hi i revalorar-lo».

Un retaule amb relat propi

El retaule major del Miracle, tallat per Carles Morató i daurat per Antoni Bordons, no és tan sols admirat per la seva majestuositat sinó també perquè presenta una característica única i excepcional: té un relat. Ramon Ribera explica que «en el context europeu, és obvi que trobarem retaules notablement superiors que el del Miracle. Però aquest resulta ser un retaule barroc de caire rural que presenta una gran particularitat: s'hi pot entrar i sortir, i això simbolitza com una mena de purificació i transformació personal».