El Servei Meteorològic de Catalunya ha qualificat l'abril de mes càlid, especialment a les parts més elevades del Pirineu i del Prepirineu i de normal al delta de l'Ebre, Costa Daurada, sud de la Costa Brava i punts de la depressió Central. Però ha estat càlid durant els primers dies més que en la fase final. Entre el 25 i el 27, el pas d'un sistema frontal va deixar precipitacions generals, una baixada important de les temperatures i neu a cotes força baixes.

L'anticicló atlàntic va afectar el país entre els dies 3 i 24 d'abril amb estabilitat atmosfèrica i temperatura elevada com a conseqüència de la subsidència anticiclònica, especialment durant la Setmana Santa. D'aquesta manera, entre els dies 8 i 10 es van enregistrar fins a 20,2 litres a Santa Pau (Garrotxa) i del dia 13 al 15 es van mesurar 35,5 litres a Sant Pau de Segúries (Ripollès) o 34 litres també a Santa Pau (Garrotxa) amb força aparat elèctric.

Un sistema frontal amb aire molt fred al centre va creuar d'oest a est la meitat nord de la península Ibèrica, i va afectar Catalunya especialment el dia 27 d'abril amb precipitació general, una marcada baixada de la temperatura, neu a cotes baixes i glaçades durant la matinada del 28 a gran part de l'interior del país.

La precipitació va afectar tot Catalunya, amb acumulacions superiors als 50 litres en alguns sectors del Prepirineu i la serralada Transversal. Les quantitats de precipitació més importants entre els dies 25 i 27 van ser els 67,9 litres al Port del Comte (2.316 m), al Solsonès, els 57,9 l a la Vall d'en Bas (la Garrotxa) i els 57,5 l a Sant Pau de Segúries (el Ripollès).