La nova ordenança que regula la utilització d'instal·lacions i equipaments municipals i de béns mobles de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Canalda (Odèn) ha creat «malestar» en el si de la Comissió Canalda 1.100 anys, una agrupació sense ànim de lucre que fins ara utilitzava un espai de l'escola, per contracte de cessió, per fer-hi activitats i guardar el seu nombrós material (taules, cadires, carpes o focus, etcètera).

Segons el portaveu de la Comissió de Canalda, Marcel Camps, «hi havia un contracte signat per l'ús del local social que acabava el 30 d'abril i que l'ens descentralitzat no ha volgut renovar». Camps diu que, en saber que havien «d'abandonar el local», han intentat parlar «amb l'alcalde pedani, Valentí Garrigasait, i no hem rebut cap resposta».

Camps assegura que «la manca d'un espai condicionarà la continuïtat de les activitats de l'associació i en especial la caminada».

Garrigasait afirma a Regió7, però, que el que ha passat és que «fa 6 anys que hi havia signat un contracte amb la comissió per l'ús del local». D'aquesta manera, l'Ajuntament pedani va creure oportú que «s'havia de regular la utilització del local per obrir el seu ús a tot el poble, no només als membres d'una entitat». Garrigasait afirma que «no s'ha expulsat ningú» sinó que «s'ha ampliat la possibilitat d'utilització del local» i que qualsevol associació podrà sol·licitar la clau al consistori, també els membres de la comissió, que la tenien fins ara.

Garrigasait desmenteix que hagi estat una acció contrària a la comissió. «Al contrari, en comptes de renovar un contracte amb una sola entitat per l'ús de l'espai, hem tirat endavant una ordenança que s'ha publicat al Butlletí de la Província de Lleida i que es troba en fase d'exposició», sosté. I afegeix que és «perquè hi hagi una utilització més àmplia del local i només s'hagi de pagar si el fa servir una persona o ens de fora o bé amb ànim de lucre».

La Comissió de Canalda va crear-se fa 17 anys i organitza activitats per la festa major, caminades i conferències,. Camps reivindica que l'entitat «ha millorat l'espai pagant finestres o persianes, fent manteniment de l'escola i obrint el local a tothom que ho ha demanat, per exemple, als escoltes o al centre excursionista».