Solsona va encetar ahir la seixanta-cinquena edició de la Fira de Sant Isidre posant en relleu la suma de sinergies dels diferents sectors econòmics del Solsonès amb gairebé 200 expositors entre ramaders, artesans, comerciants i empresaris i prop de 400 caps de bestiar. La consellera d'Agricultura i Ramaderia del govern, Meritxell Serret, va inaugurar el certamen al matí amb les autoritats locals i comarcals i va ser rebuda a les portes del Consell Comarcal amb l'eixordadora galejada d'honor dels trabucaires de Solsona. Serret va fer èmfasi en el fet que la Fira de Sant Isidre és una mostra «de referència» al país i, sobretot, a les terres de Lleida. La màxima responsable del departament d'Agricultura va lloar com a fet diferencial respecte d'altres certamens: «la capacitat per portar bestiar» que hi manté el sector.

L'aparador econòmic solsoní per excel·lència va posar-se en marxa en un matí assolellat i agradable que convidava a passejar pel centre de Solsona, malgrat ser dia feiner. Aquest 2017, l'organització hi espera vora de 30.000 visitants. L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, va recordar que Sant Isidre es manté com la mostra amb més caps de bestiar viu del país, però també és font «de creació i suma de sinergies» entre ramaderia, comerç i empresariat.

Meritxell Serret va considerar que la fira serveix per «acostar el sector primari a la ciutadania» i per mostrar-lo «com un sector estratègic que és a la base de la creació de riquesa» i d'altres sectors. Especialment, a través de la transformació de matèries primeres, de l'alimentació i de la «cultura gastronòmica» i el «paisatge», un factor aquest últim que la consellera va lligar «al turisme i la identitat». En la inauguració i el posterior recorregut pel recinte, el president per delegació del Consell Comarcal del Solsonès, Francesc Xavier Mas, va remarcar el paper de la mostra com a «festa major de la comarca», mentre que el director de la fira, Josep Caelles, va recordar que la mostra enguany «consolida» els espais que van replantejar-se l'any passat i és un esdeveniment «cultural i social» amb nombroses cites lúdiques, com la mostra gastronòmica.

Reclam ramader a Serret

En una fira que busca nous al·licients sense renunciar a l'essència rural, va ser inevitable que la consellera hagués d'atendre les inquietuds dels responsables del sector ramader. Joan Pallissa, president del Grup de Sanejament Vaquí del Solsonès (GRUSVAS), va explicar a Regió7 que havia fet arribar a Serret que l'administració pública «no dóna prou suport a la comercialització del producte» i queli havien proposat fer en un futur pròxim «una taula rodona» per detallar-li amb més calma «les mancances d'un sector que té reclamacions històriques i al qual cada vegada se li exigeix complir amb més burocràcia».

Isidre Vila, ramader del sector oví, va fer notar la falta d'un escorxador al territori i el contrast d'aquest fet amb el reclam «pel producte de proximitat». Els responsables ramaders van coincidir a apuntar que la seva presència a la fira respon a una voluntat «de compromís» amb la comarca i que suposa «un enorme esforç», per bé que és també un aparador.