El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha haver de sortir de l'església parroquial de Santa Maria de l'Alba, aquest diumenge, escortat pels Mossos d'Esquadra, la Policia Local i alguns feligresos enmig de la forta escridassada de les persones que es van concentrar a la plaça Major per rebutjar les seves darreres declaracions, en què relacionava l'orientació sexual amb l'absència de la figura paterna.

Convocada pel col·lectiu targarí per l'Alliberament LGTBI, De Transcantó, la protesta, que va aplegar més d'un centenar de persones, es va fer coincidint amb les confirmacions que va oficiar Novell a la parròquia. El portaveu del col·lectiu, Marc Andreu, va dir que cal ''reaccionar davant qualsevol agressió homòfoba i LGTBIfòbica'' i va afegir que no és el primer cop que reben ''ofenses i faltes de respecte per part de Novell'', el qual assegura que no s'ha disculpat.

El bisbe Xavier Novell va necessitar l'ajuda dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Tàrrega per poder sortir de l'església de Santa Maria de l'Alba davant la gran escridassada d'un grup d'un centenar de persones que es van concentrar per rebutjar les seves declaracions sobre l'homosexualitat reflectides a la glossa dominical del cap de setmana passat. La concentració es va convocar a dos quarts d'una del migdia i mitja hora abans ha començat la cerimònia de confirmacions. Els mitjans de comunicació van poder enregistrar uns breus minuts d'aquesta cerimònia religiosa fins que es va demanar de deixar de gravar l'acte tot i que no que els periodistes marxessin del temple.

A fora els concentrats van desplegar pancartes on es podia llegir lemes en contra de l'homofòbia i a favor de la llibertat sexual. Així mateix, es van poder sentir càntics com els de ''bisbe dóna la cara'', ''estimem com volem'', ''l'homofòbia té cura, és educació'', o ''bisbe no ets benvingut''. A l'acte no hi va faltar tampoc banderes les banderes de l'arc de Sant Martí, símbol del moviment LGTBI, i també estelades.

Després de la lectura del manifest, els concentrats es van dirigir a la porta lateral de la parròquia, on pels volts de dos quarts de dues de la tarda va començar a sortir la gent del temple ja que la cerimònia de confirmacions ja havia finalitzat. Tot plegat entre la cridòria dels manifestants i la cara d'estupefacció dels qui estaven a dins de l'església. Algun jove va sortir del temple i es va posar a resar al davant del manifestants mentre que en dues ocasions dues noies es van fer petons a la boca davant de tothom per reivindicar la llibertat sexual.

Finalment, els Mossos d'Esquadra van entrar a l'església per tal de poder garantir la seguretat del bisbe Novell a la seva sortida; quan ho va fer es van encendre els ànims dels manifestants que el van escridassar amb més contundència i el van acompanyar fins al cotxe, que estava a uns metres de la porta de sortida. Novell se'ls va mirar amb un somriure a la boca però no els va dirigir cap paraula. Una vegada el bisbe va entrar al cotxe i va poder marxar del lloc, novament un grup de feligresos es van abraçar davant dels manifestants i van fer una pregària.

El portaveu del col·lectiu De Transcantó, Marc Andreu, va valorar positivament la protesta com a mostra de reacció davant ''qualsevol agressió homòfoba o LGTBIfòbica''. En aquest sentit, va recordar que no és la primera vegada que reben ofenses i faltes de respecte per part de Novell i per això van decidir convocar l'acte aprofitant les confirmacions. Segons Andreu, després de la glossa del diumenge passat, aquesta setmana van enviar a Novell una carta per queixar-se i no van rebre ''cap mena de correcció ni disculpa''.

La glossa que el bisbe Novell ha escrit per aquest diumenge fa referència a l'adopció com a ''camí per realitzar la maternitat i la paternitat d'una manera molt generosa'' i per tant, com una manera de lluitar contra l'avortament.

Des que el passat cap de setmana Novell va fer aquestes consideracions en la glossa dominical que han estat múltiples les mostres de rebuig. El primer va ser l'alcalde de Cervera, Ramon Royes, que va anunciar que el proper ple de la Paeria debatrà una moció per declarar Novell persona 'no grata' a la capital de la Segarra. Des de l'Ajuntament de Solsona també s'han rebutjat les declaracions de Novell i l'Ajuntament de Tàrrega, que també forma part de la Diòcesis ha reprovat les paraules de bisbe.