El ple de divendres va aprovar la proposta de dedicar la plaça de la biblioteca a la figura de Ramon Llumà (1935-2016), alcalde de Solsona durant 24 anys (1979-2003). Els regidors d'Esquerra i del PDCAT hi han votat a favor, mentre que els socialistes s'han abstingut i els regidors de la CUP hi han votat en contra. Òscar Garcia, de la CUP, veu innecessari dedicar espais públics a servidors públics. També afegeix que la figura de Llumà «aixeca clarobscurs».

Marc Barbens (PDCAT) destaca la figura de l'exalcalde i del «govern d'unitat que hi va haver en aquells anys, que va arribar a tenir 11 regidors de 13». Barbens ha quedat sorprès de l'abstenció de la regidora del PSC: «en aquests tipus de reconeixements, s'ha de valorar més enllà de les sigles polítiques».

La Medalla de la Ciutat

El segon reconeixement de la nit va ser per a l'escultor i constructor de gegants Manel Casserras (1957-2015). ERC, PDCAT i PSC van votar a favor de l'entrega de la Medalla de la Ciutat a l'artista solsoní a títol pòstum, per la seva aportació al patrimoni festiu i la sensibilitat en la restauració de monuments significatius de la ciutat». L'alcalde David Rodríguez va destacar la participació del Manelet en la creació de l'orquestra Patinfanjàs i la cobla juvenil Ciutat de Solsona, així com en la recuperació del Carnaval.

La CUP també hi va votar en contra perquè l'assemblea va decidir que no hi ha prou mèrits, i va afegir que Manel Casserras «ja havia rebut altres reconeixements i moltes altres persones de les entitats solsonines també s'haurien d'homenatjar». De moment, l'Ajuntament està preparant els actes públics pels dos personatges. El 17 de juny, en el si del programa d'activitats de Corpus, s'homenatjarà públicament Manel Casserras amb la presentació d'un llibre i una exposició a la biblioteca municipal.

Gegants a la plaça del Ruc

L'adquisició de la totalitat de l'edifici número 17 del carrer Castell, a la plaça del Ruc, va ser un altre dels punts de l'ordre del dia. Si el desembre passat es va decidir adquirir tres quartes parts de l'immoble per 125.000 euros, la quarta part es comprarà per 92.000 euros. Tots els partits hi van estar d'acord. Així, juntament amb els edificis veïns Cal Metge Solé i Casa Morató (actual biblioteca), es completarà l'anomenada «illa cultural». Els baixos del número 17 es cediran a l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona.