El bisbe de Solsona, Xavier Novell, va haver de sortir de l'església parroquial de Santa Maria de l'Alba escortat pels Mossos d'Esquadra, la Policia Local i alguns feligresos enmig de la forta escridassada de les persones que es van concentrar ahir al migdia a la plaça Major de Tàrrega per rebutjar les seves darreres declaracions, en què relacionava l'orientació sexual amb l'absència de la figura paterna.

Convocada pel col·lectiu targarí per l'Alliberament LGTBI, De Transcantó, la protesta, que va aplegar més d'un centenar de persones, es va fer coincidint amb les confirmacions que va oficiar Novell a la parròquia.

El portaveu del col·lectiu, Marc Andreu, va dir que calia «reaccionar davant qualsevol agressió homòfoba i LGTBIfòbica» i va afegir que no és el primer cop que reben «ofenses i faltes de respecte per part de Novell», que, assegura, encara no s'ha disculpat.

El bisbe Xavier Novell va necessitar l'ajuda dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Tàrrega per poder sortir de l'església de Santa Maria de l'Alba davant la gran escridassada d'un grup d'un centenar de persones que es van concentrar per rebutjar les seves declaracions sobre l'homosexualitat reflectides a la glossa dominical del dia 21 de maig.

La concentració es va convocar a 2/4 d'1del migdia i mitja hora abans havia començat la cerimònia de confirmacions. Els mitjans de comunicació van poder enregistrar uns breus minuts d'aquesta cerimònia religiosa fins que se'ls va demanar que deixessin de gravar l'acte, tot i que van poder seguir al temple.

A fora, els concentrats havien desplegat pancartes on es podien llegir lemes en contra de l'homofòbia i a favor de la llibertat sexual. Així mateix, es van poder escoltar crits com els de «bisbe dóna la cara», «estimem com volem», «l'homofòbia té cura, és educació» o «bisbe, no ets benvingut». A l'acte no hi ha faltat tampoc les banderes de l'arc de Sant Martí, símbol del moviment LGTBI, i també estelades.

Després de la lectura del manifest, els concentrats es van dirigir a la porta lateral de la parròquia, on pels volts de2/4 de 2 de la tarda va començar a sortir la gent del temple, ja que la cerimònia de confirmacions havia finalitzat. Tot plegat entre la cridòria dels manifestants i la cara d'estupefacció dels qui eren a dins de l'església. Algunes persones es van posar a resar al davant dels manifestants.

Els Mossos d'Esquadre van entrar a l'església per tal de poder garantir la seguretat del bisbe Novell a la seva sortida; quan ho va fer es van encendre els ànims dels manifestants, que el van escridassar amb més contundència i el van acompanyar fins al cotxe, que era a uns quants metres de la porta de sortida. Xavier Novell se'ls va mirar amb un somriure a la boca però no els va dirigir ni una paraula. Una vegada el bisbe va haver entrat al cotxe i va poder marxar del lloc, novament un grup de feligresos es van abraçar al davant dels manifestants i van fer una pregària.

El portaveu del col·lectiu De Transcantó, Marc Andreu, va valorar positivament la protesta com a mostra de reacció davant «qualsevol agressió homòfoba o LGTBIfòbica». En aquest sentit, va recordar que no és la primera vegada que reben ofenses i faltes de respecte per part de Novell i per això van decidir convocar l'acte aprofitant les confirmacions. Segons Andreu, després de la glossa del diumenge 21, aquesta setmana han enviat a Novell una carta per queixar-se i no han rebut «cap mena de correcció ni disculpa».

A la protesta també hi havia Eugeni Rodríguez, portaveu de l'Observatori contra l'Homofòbia, que va reclamar a la Generalitat que cridi el bisbe Novell a una reunió urgent amb els grups de la comarca i amb l'Observatori, «perquè s'està insultant i marginant en nom de Déu».