El govern municipal de Solsona reafirma el seu rebuig a «les desafortunades manifestacions» del bisbe de Solsona, Xavier Novell, i anticipa «accions concretes per part de l'equip de govern coincidint amb la celebració de Corpus». Segons el govern solsoní, «cap orientació sexual és confusa i cap persona ha de sentir-se atacada, sigui quina sigui aquesta orientació», i tota declaració en aquest sentit ha de ser «rebutjada, reprovada i condemnada».

En la roda de premsa convocada d'urgència per l'Ajuntament solsoní hi van participar mitjans locals i nacionals, per fer difusió d'un tema «encès», en paraules de l'alcalde, David Rodríguez. Diumenge, el bisbe va haver de sortir d'una església de Tàrrega escortat per la Policia Local i els Mossos d'Esquadra, enmig d'una forta escridassada.

Rodríguez va informar de la trucada que havia fet al bisbe a mitja la setmana passada, per demanar-li una rectificació o disculpa pública: «després de veure que no s'esmenava, vaig trucar-li personalment. Vaig pensar que era la manera més fàcil de comunicar-me amb ell, però no ho he fet públic fins ara». El batlle solsoní va voler deixar clara «la resposta responsable» de l'Ajuntament: «ningú pot dubtar que l'Ajuntament qüestiona les declaracions del bisbe».

Divendres passat hi va haver diversos moments de crispació, després que es conegués el rebuig de la incorporació d'urgència de la moció de la CUP al ple municipal. Rodríguez en va voler explicar els motius compartits amb Esquerra i PSC: «no es defuig el debat, sinó que s'ajorna per tenir el marge de temps suficient per valorar totes les opcions». El dia abans s'havia fet arribar el contingut de la moció de la CUP als regidors i divendres mateix, unes hores abans del ple, se'ls va informar sobre l'oposició a la urgència, «per la importància dels punts tractats i la impossibilitat d'arribar a una conclusió en només un dia (quan se'n van necessitar tres per redactar-los), segons s'indica el comunicat de premsa. Abans del ple hi va haver comentaris a les xarxes socials respecte al posicionament d'Esquerra, i a la sortida hi va haver increpacions, crits i violència verbal per part d'alguns ciutadans.

L'Ajuntament lamenta «la demagògia, crispació i violència» dels darrers dies, «tant se val si és violència verbal, o les greus bretolades contra patrimoni monumental o mobiliari urbà de la ciutat de Solsona causades per energúmens anònims», en relació amb les pintades que van aparèixer a la seu episcopal bisbat.

Accions per Corpus

El 18 de juny, un mes després de la publicació de la glossa del bisbe i coincidint amb la festa de Corpus, es preveuen portar a terme accions concretes per part de l'equip de govern, que intentarà arribar al consens polític «un cop s'hagi debatut el tema internament i donat el temps suficient al bisbe per rectificar», també en paraules de David Rodríguez. Aquell dia, el bisbe no estarà a Solsona per la celebració, però se n'espera la resposta. A més a més, es preveuen accions posteriors a Corpus, per part dels grups polítics.