El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha fet pública «una nota d'aclariment» on demana disculpes «als pares i mares que s'hagin sentit dolguts» per la seva glossa dominical de fa quinze dies on relacionava l'homosexualitat amb la figura del pare en la família. L'article inicial ha rebut crítiques de diferents col·lectius, de partit polítics i d'institucions com l'Ajuntament de Cervera que el va declarar persona non grata.

Novell justifica el seu silenci afirmant que no ha parlat fins ara «perquè no veig res a rectificar ni m'han atemorit les amenaces polítiques». Així ell mateixa afirma que la nota ve motivada per la «inquietud de consciència per si algú s'ha sentit ferit o culpabilitzat». I també respon perquè considera que el seu silenci era perjudicial per a la convivència social i per a l'Església.

Xavier Novell qualifica de falses les acusacions d'homofòbia, i afegeix que no ha discriminat ningú ni ha lesionat cap dret personal, i que «no vinculava ni exclusivament ni directament l'homosexualitat amb l'absència de figura paterna», explica Novell, que agraeix a «aquells que ho han entès de forma correcta». També li han arribat comentaris de persones que s'han sentit jutjades per la glossa.

«Tota persona ha de ser respectada en la seva dignitat i acollida amb respecte, procurant evitar tot signe de discriminació», explica Novell. Tanmateix, com en la glossa del 21 de maig, el bisbe cita paraules del Sant Pare a Amoris Laetitia 250: «amb els Pares Sinodals, he pres en consideració la situació de famílies que viuen l'experiència de tenir en el seu si persones amb tendències homosexuals, una experiència gens fàcil ni per als pares ni per als fills».

Finalment, Xavier Novell s'empara en la llibertat d'expressió i la llibertat religiosa, per afirmar que no s'estarà de defensar el dret dels pastors de l'Església a ensenyar la doctrina catòlica. «Que ningú dubti que continuaré presentant sense por la visió cristiana sobre la persona i les conseqüències morals que se'n deriven», afirma el cap de la diòcesi solsonina.

Cervera no retira el veto

L'alcalde de Cervera, Ramon Royes (CiU), que va presentar la moció que va acabar declarant Novell persona non grata, valora positivament la disculpa del bisbe, però considera que s'ha disculpat tard i lamenta el fet que no hagi rectificat la seva opinió sobre els homosexuals, que és justament el que va motivar la iniciativa cerverina. Cervera forma part del bisbat de Solsona.