Primer l'Ajuntament de Cervera va declarar persona non grata el bisbe de Solsona, Xavier Novell. Ara, ha estat un altre ajuntament del bisbat, un dels més grans, el de Berga, el que ha reaccionat a les polèmiques paraules del prelat.

La corporació berguedana va aprovar al seu darrer ple, dijous a la nit, per unanimitat dels grups, una moció de reprovació de les declaracions homòfobes i masclistes del bisbe de Solsona, Xavier Novell. L'acord final és el de «no convidar el bisbe de Solsona, Xavier Novell, mentre no es retracti, a cap dels actes públics que organitzi aquesta corporació».

Inicialment, aquesta moció presentada per la CUP plantejava també no convidar cap altre membre del bisbat, però a instàncies del grup d'ERC es va canviar aquest punt del redactat. Això va fer que el grup municipal de CiU -que en principi havia manifestat la seva intenció d'abstenir-se perquè considerava que la moció cupaire pecava d'«església fòbia»- s'ho repensés i hi votés a favor. També es va eliminar el punt de la moció que proposava que els membres de la corporació no assistirien als actes religiosos organizats pel bisbat o presidits pel bisbe de Solsona.

Igualment, la moció berguedana acorda «rebutjar les greus declaracions homòfobes del bisbe de Solsona, màxim representant» del bisbat. En el text aprovat per la corporació s'exigeix a Xavier Novell «que, en nom seu i del bisbat, es retracti de les seves declaracions homòfobes i demani disculpes públiques als col·lectius afectats i a tota la societat, ja que la lluita pels drets del col·lectiu LGTBI és una lluita pels drets i llibertats de tota la població».