Els volums d'aigua del pantans de la Llosa del Cavall i de Sant Ponç superen la mitjana dels dar-rers 10 anys i la mitjana dels embassaments de les conques internes, que és al 86%. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) informa que «amb aquest volum de reserves es poden garantir les demandes per a un període superior a dotze mesos».

Els dos embassaments del Solsonès es troben dins del sistema Ter-Llobregat, juntament amb la Baells, Sau i Susqueda. Si entre tots presenten el 87% de volum, un tant per cent nou punts superior al de l'any passat (78%), els pantans de la Llosa del Cavall i de Sant Ponç se situen al 91% de la seva capacitat, amb 73 hm3 i 22 hm3 respectivament. La Baells és al 95% amb 104 hm3, Sau al 84% amb 139 hm3 i Susqueda al 83%, amb 194 hm3.

Anys anteriors

Comparant les dades facilitades per l'ACA amb les de l'any passat, enguany la Llosa del Cavall està sis punts per sobre, i ha passat del 85% al 91%, i el pantà de Sant Ponç es troba tres punts per sobre, i ha evolucionat del 88% al 81%.

A més, pel que fa a la variació mitjana de volum embassat mensual dels darrers 10 anys, el pantà de Sant Ponç és el que presenta més estabilitat al llarg de l'any, amb una mitjana que oscil·la entre els 20 i els 22 hm3. La mitjana del pantà de la Llosa del Cavall es mou entre els 52 i els 69 hm3, i indica que el període més baix és al maig, i el de més volum apareix entre els mesos de juny i juliol.

«Els embassaments de les conques internes catalanes se situen avui al 86% de la seva capacitat, amb un volum total de 594 hm3», afirma l'Agència Catalana de l'Aigua, i afegeix que questa xifra suposa un augment de nou punts i 57 hm3 respecte a les mateixes dates de l'any passat. En el darrer mes s'ha constatat un lleu descens del volum embassat per la falta de pluges i la pujada de les temperatures, ja que al principi de maig les reserves se situaven al 87%, amb 601hm3.

Menys reserves

El sistema Siurana-Riudecanyes, pertanyent al sector sud de les conques internes, presenta un volum de reserves més baix. Els embassaments de Siurana i Riudecanyes se situen al 50% (8,7 hm3), quan fa un any disposaven de tretze punts i tres hectòmetres més que a l'actualitat. Tanmateix, l'ACA calma la possible alarma i destaca que aquests embassaments estan amb el mateix nivell de reserves que fa 30 dies i que han experimentat una lleugera recuperació en aquests primers cinc mesos d'any, tenint en compte que al principi del 2017 estaven al 34% amb menys de sis hectòmetres emmagatzemats.