Tasta Solsona, la visita guiada pel nucli medieval amb tast de productes, s'ha estrenat coincidint amb Benvinguts a Pagès, i pretén continuar durant els mesos d'estiu, a partir del juliol. L'experiència, proposada i organitzada per l'associació Ithaca, descobreix el nucli antic monumental de Solsona, en repassa els comerços més antics i peculiars, l'artesania i els productes agroalimentaris locals, i acaba amb un tast dels productes que s'han anat coneixent pel camí.

En la primera edició, els participants i el guia han començat la ruta al Portal del Pont, un lloc ideal com a «introducció a Solsona i a la comarca», en paraules del membre d'Ithaca i guia del primer Tasta Solsona Ivan Viladrich. La plaça del Consell Comarcal ha estat el següent punt d'aturada, abans de passar per «Cal Palmeru, tota una mostra d'artesania cistellera» i entrar a Ca l'Adroguer Nou, «una botiga modernista on hem comprat melmelades Riuverd i formatge d'ovella de la Formatgeria Valette», segueix Viladrich. Els han posat a la cistella i han pujat per la plaça Sant Joan.

Arribant al carrer Castell, s'han endinsat en la botiga d'embotits ecològics dPagès, on han comprat llonganissa i fuet, abans de baixar cap a la plaça Major, entrar a la pastisseria Massana per comprar-hi coca de croissant i arribar a l'altre cantó de la plaça, a la Tasketa de la Núria. A la seva terrassa hi han portat a terme el tastet, acompanyat d'un vi elaborat al Vinyet de Solsona. Durant la visita, el guia també ha destacat les espardenyes de Cal 65 i la ganiveteria Pallarès com a mostres de l'artesania pròpia de Solsona.

Assaig general

El dissabte 3 de juny va ser un «assaig general» de la ruta, ja que la volen «reprendre el mes de juliol i fer-la fixa, possiblement, de manera quinzenal», explica Ivan Viladrich. Es tracta d'una visita pensada per promocionar el comerç i el producte local i lligar-lo amb una activitat turística. Ithaca, l'associació solsonina de promoció turística de Solsona i comarca, està formada per joves emprenedors amb compromís cap al territori. El mes de març es van constituir com a cooperativa sense ànim de lucre, sota el nom Dinamització Turística Voliacs SCCL. Actualment, Solsona Experience és el nom que engloba totes les seves propostes.

El nucli antic solsoní és un dels seus paratges de divulgació preferits. La ruta Solsona Monumental el repassa de dalt a baix, i les visites a la catedral, al pou de gel, a l'hospital d'en Llobera i al Quarto dels Gegants també se situen al centre de la ciutat, de la mateixa manera que el recorregut de Solsona Ciutat Gegant, engegada amb èxit l'estiu passat. Així mateix, també es declaren «apassionats de la comarca», i ofereixen visites guiades experiencials en punts del Solsonès com són l'església romànica de Sant Pere de Graudescaldes, situada a la falda de la serra de Busa (Navès); el Cementiri Modernista d'Olius, al costat de l'església de Sant Esteve; el Santuari del Miracle (Riner) o l'església barroca de Sant Pere de Matamargó (Pinós).