La colla trabucaire solsonina es queixa de les darreres traves burocràtiques imposades pel ministeri d'Economia i Indústria espanyol, però encara el futur amb ganes i un «relleu generacional assegurat», en paraules del cap de la colla Josep Vendrell. Per les festes de Corpus participaran a les tronades i les cercaviles «com cada any», explica Vendrell.

Enguany, a més, hi haurà la presència d'un nou trabucaire, Marc Cots, de 18 anys. Segons el cap de la colla, «hi ha gent jove que vol anar entrant al grup». Cots explica que el seu avi ja ho va ser, ell no el va conèixer, però el seu pare n'hi parlava. «Fa uns anys, per Pasqua, amb un amic ens vam decidir. Vam demanar d'entrar al grup i després d'haver presentat tots els papers i examinar-nos, ho hem aconseguit».

Pau Mujal, de 20 anys, amic del Marc i nebot del Josep, ja hi va pariciapr per la festa major de l'any passat. Els trabucaires de Solsona són la colla més antiga de Catalunya. Es van constituir formalment el 1965, però hi ha una primera referència escrita (de l'any 1687) amb les despeses de pólvora per galejar durant la festa major anotades.

El mes d'abril passat, la mort de Ramon Vila, cap de la colla durant 40 anys, «va ser un cop molt fort» per als trabucaires, explica el cap de la colla solsonina Josep Vendrell. També ho ha estat la nova normativa del ministeri, que obliga les colles a presentar la documentació un mes a l'avançada, el doble que fins ara, i limita l'ús de pólvora per cada trabucaire a més de demanar 17 documents relatius amb mesures de seguretat, necessitats de consum, dipòsits per cobrir possibles desperfectes...

Antoni Moliné, president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, ha afirmat que fins ara «no hi havia normativa, s'actuava d'acord amb les autoritats i tot anava bé». El cap de setmana del 27 i 28 de maig, a la trobada de totes les colles trabucaires catalanes a Taradell, la coordinadora va queixar-se públicament de la nova normativa, «plena de tràmits administratius farragosos».Canvi de normativa

La coordinadora declara que la normativa està pensada per a les festes de moros i cristians, que tracten amb tones de pólvora i colles molt nombroses, «res a veure amb les galejades dels trabucaires», segons informa el president de la coordinadora Antoni Moliné. Es preveu tractar el tema properament en una comissió formada pel govern espanyol, el català, la Guàrdia Civil i els trabucaires. La nova normativa començaria a funcionar a partir de gener.

Josep Vendrell explica que els trabucaires solsonins abans sortien més a fora de la vila, però «cada vegada s'ha anat fent més complicat per tots els permisos que hem de presentar. Ara només sortim per les festes locals». Dijous encetaran Corpus amb la tradicional tronada, una regatera de pólvora amb tot de trons, que comença a la meitat del carrer Sant Miquel i acaba a la plaça Major. El foc va fent petar tots els trons que troba pel camí.