Els trabucaires de Solsona s'asseguren el futur amb el relleu generacional

El grup folklòric es prepara per participar a la festivitat del Corpus amb noves incorporacions

12.06.2017 | 07:55
Josep Vendrell, al centre, al costat de Pau Mujal

La colla trabucaire solsonina es queixa de les darreres traves burocràtiques imposades pel ministeri d'Economia i Indústria espanyol, però encara el futur amb ganes i un «relleu generacional assegurat», en paraules del cap de la colla Josep Vendrell. Per les festes de Corpus participaran a les tronades i les cercaviles «com cada any», explica Vendrell.

Enguany, a més, hi haurà la presència d'un nou trabucaire, Marc Cots, de 18 anys. Segons el cap de la colla, «hi ha gent jove que vol anar entrant al grup». Cots explica que el seu avi ja ho va ser, ell no el va conèixer, però el seu pare n'hi parlava. «Fa uns anys, per Pasqua, amb un amic ens vam decidir. Vam demanar d'entrar al grup i després d'haver presentat tots els papers i examinar-nos, ho hem aconseguit».

Pau Mujal, de 20 anys, amic del Marc i nebot del Josep, ja hi va pariciapr per la festa major de l'any passat. Els trabucaires de Solsona són la colla més antiga de Catalunya. Es van constituir formalment el 1965, però hi ha una primera referència escrita (de l'any 1687) amb les despeses de pólvora per galejar durant la festa major anotades.

El mes d'abril passat, la mort de Ramon Vila, cap de la colla durant 40 anys, «va ser un cop molt fort» per als trabucaires, explica el cap de la colla solsonina Josep Vendrell. També ho ha estat la nova normativa del ministeri, que obliga les colles a presentar la documentació un mes a l'avançada, el doble que fins ara, i limita l'ús de pólvora per cada trabucaire a més de demanar 17 documents relatius amb mesures de seguretat, necessitats de consum, dipòsits per cobrir possibles desperfectes...

Antoni Moliné, president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, ha afirmat que fins ara «no hi havia normativa, s'actuava d'acord amb les autoritats i tot anava bé». El cap de setmana del 27 i 28 de maig, a la trobada de totes les colles trabucaires catalanes a Taradell, la coordinadora va queixar-se públicament de la nova normativa, «plena de tràmits administratius farragosos».


Canvi de normativa


La coordinadora declara que la normativa està pensada per a les festes de moros i cristians, que tracten amb tones de pólvora i colles molt nombroses, «res a veure amb les galejades dels trabucaires», segons informa el president de la coordinadora Antoni Moliné. Es preveu tractar el tema properament en una comissió formada pel govern espanyol, el català, la Guàrdia Civil i els trabucaires. La nova normativa començaria a funcionar a partir de gener.

Josep Vendrell explica que els trabucaires solsonins abans sortien més a fora de la vila, però «cada vegada s'ha anat fent més complicat per tots els permisos que hem de presentar. Ara només sortim per les festes locals». Dijous encetaran Corpus amb la tradicional tronada, una regatera de pólvora amb tot de trons, que comença a la meitat del carrer Sant Miquel i acaba a la plaça Major. El foc va fent petar tots els trons que troba pel camí.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Solsonès

El debat sobre el replantejament de l'educació genera interès a Solsona

El debat sobre el replantejament de l'educació genera interès a Solsona

El programa Escola Nova 21 de la Fundació Jaume Bofill ha arribat als centres de la comarca

CiU denuncia la «manca de dedicació» d'Esquerra a l'Ajuntament de Solsona

CiU denuncia la «manca de dedicació» d'Esquerra a l'Ajuntament de Solsona

El grup municipal encapçalat per Marc Barbens ha fet un balanç de la primera meitat de mandat

L'Ajuntament ha precintat les barbacoes de la Mare de la Font pel risc d'incendi

L'Ajuntament ha precintat les barbacoes de la Mare de la Font pel risc d'incendi

L'Ajuntament de Solsona ha prohibit la utilització de les barbacoes del parc de la Mare de...

Ford també roda un anunci a l'entorn de la Llosa del Cavall

Ford també roda un anunci a l'entorn de la Llosa del Cavall

La companyia fa servir paisatges propers a l'embassament per fer lluir el seu Fiesta

Les activitats de les piscines municipals engeguen amb una oferta multiesportiva

Les activitats de les piscines municipals engeguen amb una oferta multiesportiva

L'equipament ha estat reformat amb nous vestidors, para-sols, gandules i diverses reparacions als...

Enllaços recomanats: Premis cinema