L'empresa de lloguer de caiacs i escola de piragüisme Kayak K1 del pantà de la Llosa del Cavall promou el canicaiac, que ofereix la possibilitat de fer piragüisme en aigües tranquil·les amb l'acompanyament del gos, i amb l'opció de llogar armilles salvavides canines.

Artur Beiroa, que és el fundador de Kayak K1 i un dels impulsors del canicaiac, afirma que hi hauria d'haver «més facilitats per fer activitats amb gossos, per fer esport i passar temps d'oci amb ells». Beiroa ja feia anys que deixava pujar els animals als caiacs, però veia que «havien d'anar per la vora, perquè en qualsevol moment es podien tirar a l'aigua i després era molt difícil que tornessin a pujar». Poc després, Toni Lozano, usuari habitual del pantà i un dels creadors de la botiga virtual de material esportiu per a gossos Dogathlon, li va parlar de les seves armilles salvavides canines.

Després d'aquella conversa, l'Artur va comprar una desena d'armilles, «amb unes nanses resistents que permeten agafar el gos amb facilitat», explica Lozano. «Ara, amb l'armilla, es poden tirar en qualsevol punt del pantà, sigui a la vora o al mig», afegeix Beiroa, satisfet de la bona acollida que està tenint el servei.

El gos se situa a l'espai central de la canoa, i el servei té el mateix preu que el del lloguer d'un caiac doble, «el que hi afegeix un suplement és el lloguer de l'armilla salvavides canina», explica Beiroa. Segons el fundador de Kayak K1, per portar a terme l'activitat no cal tenir experiència en piragüisme, ja que abans de cada sessió s'expliquen les nocions bàsiques de l'esport, i tampoc no hi ha límit d'edat. «La idea és que el gos també pugui fer l'activitat amb els seus propietaris, que també s'ho pugui passar bé», en paraules de Beiroa, que assenyala que els gossos «es veuen ben còmodes a sobre el caiac».