El jaciment arqueològic del Castellvell (Olius) és una formació urbana que el Centre d'Estudis Lacetans (CEL) de Solsona cada vegada veu més interessant, per ser una «formació protourbana, amb un carrer al mig, difícil de trobar a la Catalunya Central», explica el membre del CEL Laro Sánchez. El jaciment, seguint amb les paraules de Sánchez, és més típic de les terres de l'Ebre.

Entre el 20 d'agost i el 8 de setembre del 2017 continuaran les excavacions que el CEL va començar l'any 2007 al Castellvell i el 2010 a Sant Miquel de Sorba (Montmajor). L'equip serà format per 30 persones, bàsicament voluntaris estudiants dels graus d'Arqueologia i d'Història i del màster d'Arqueologia, de la Universitat Autònoma i de la Universitat de Barcelona. «Hi volem acabar de treure l'entrellat», continua dient el membre del Centre d'Estudis Lacetans. L'assentament del Castellvell presenta una ocupació continuada des de l'Ibèric Antic i preibèric (VII-VI aC), fins a la fase romanorepublicana o iberoromana (I aC), amb una interrupció de l'ocupació fins al període medieval (X-XII dC). D'altra banda, el de Sant Miquel de Sorba s'inicia al final del segle V aC, al principi de l'Ibèric Ple, i continua fins al període romà, segle II dC.

«Des del 1996 que el CEL fa excavacions al Solsonès. Vam començar per la Codina i Sant Esteve d'Olius, i ara som al Castellvell i Montmajor», segueix Sánchez. El projecte d'investigació, amb el nom Estratègies d'ocupació del territori i la seva evolució a la comarca del Solsonès des de la protohistòria fins a l'època medieval, és finançat pel departament de Cultura de la Generalitat.