L'Ajuntament de Solsona ha començat a eliminar les barreres arquitectòniques que hi ha a la ciutat per fer-la més accessible. Fa tot just un any, el consistori va engegar un procés participatiu perquè la ciutadania i les entitats de la ciutat enviessin propostes de supressió de barreres arquitectòniques a la via pública per incloure-les al primer pla d'aquest tipus que elaborava l'Ajuntament. El consistori va rebre unes 150 propostes, moltes de les quals van ser identificades pel grup municipal d'ApS-CUP a través d'un procés participatiu propi, i ara el consistori les ha ordenat per prioritat i ha dotat un pressupost de 50.000 euros per començar a fer els treballs. Entre les actuacions que ja s'han començat a fer hi ha la col·locació de baranes als carrers amb més pendent del nucli antic i rebaixar les voreres per accedir als passos de vianants.

Voreres sense rampes o en mal estat, aparcaments inundables o bé escales inaccessibles són alguns dels punts que s'han identificat al pla de supressió de barreres arquitectòniques de Solsona. Es tracta d'un document viu que ha tingut la participació de la ciutadania i entitats de la ciutat i que ara el consistori comença a posar en marxa. El regidor en funcions d'Urbanisme de l'Ajuntament de Solsona, Antoni Carralero, ha explicat que s'han intentat ordenar les actuacions per la seva prioritat i s'ha començat a actuar sobretot al nucli antic, «on la població que hi viu és molt envellida i, per tant, tenen més dificultats».

Amb tot, el gruix principal de queixes sobre les barreres arquitectòniques són les voreres, ja sigui perquè no tenen rampes en els passos de vianants, perquè es troben en mal estat, perquè estan inacabades o perquè tenen un fanal al mig que impedeix transitar-hi. El regidor Carralero ha explicat que s'ha començat a actuar en aquells llocs «on la gent es troba dificultats en la seva vida quotidiana» i també «en aquells recor-reguts que la gent fa servir més», ja que, segons ha dit, «no tindria sentit actuar en un punt concret quan al cap de deu metres et trobaràs amb una altra barrera». Per això, ha dit, «hem procurat crear recorreguts per on la gent transita habitualment».

Aquest és el primer cop que el consistori unifica en un mateix document totes les actuacions que cal fer per eliminar les barreres arquitectòniques del municipi, ja que fins ara s'havien fet actuacions puntuals en diferents zones de la ciutat però sense una planificació clara.

Carralero ha celebrat que hi hagi un document amb uns criteris clars d'actuació i on es planifiquin les actuacions.