El projecte Espais naturals d'interior ha estat impulsat pel Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central en col·laboració amb el Consell Comarcal i els ajuntaments d'onze localitats del Solsonès. La primera fase consta d'un «treball intern de cerca d'informació dels diversos espais naturals», en paraules del gerent del consorci, Jordi Vilalta. Cap al setembre es faran entrevistes amb diversos agents del territori, i a l'octubre s'organitzarà una jornada de presentació i explicació pública del projecte i les primeres propostes.

El pressupost d'Espais naturals d'interior és de 22.000 euros, el 90% dels quals provenen del fons Leader del departament d'Agricultura de la Generalitat, i el 10% ve dels Consells Comarcals del Solsonès i la Segarra, a més dels ajuntaments d'Olius, Clariana de Cardener, Navès, Sant Llorenç de Morunys, Guixers, Odèn, Lladurs, Castellar de la Ribera, Riner, la Coma i la Pedra i Pinell. El Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central demana la participació activa dels diversos actors del territori per desenvolupar accions de potenciació dels espais. L'objectiu principal és fomentar el coneixement dels paratges naturals i paisatgístics, presentant les accions i els plans d'usos que siguin necessaris, per al seu aprofitament sostenible.

Segons Jordi Vilalta, «uns quants dels espais ja formen part de la Xarxa Natura 2.000». El projecte vol abraçar zones del Solsonès i la Segarra. Pel que fa a la comarca del Solsonès, es treballarà amb els espais naturals de la serra del port del Comte i Odèn, de Busa-els Bastets-Lord, de Turp-Móra Comdal-Valldan, de la serra del Verd, la Ribera Salada, l'Aigua d'Ora, el Miracle i les obagues de la riera de Madrona. Tenint en compte els espais naturals singulars, el projecte ha marcat la bassa del Miracle, la gravera de la Ribera Salada, l'embassament de l'Alzina, les basses de Brics i els pantans de Sant Ponç i la Llosa del Cavall.

En relació amb els embassaments de Sant Ponç i la Llosa del Cavall, els plans d'usos són més que necessaris i reivindicats pels actors que hi conviuen. Per posar un exemple, durant els mesos estiuencs de més afluència hi ha al voltant d'unes mil persones que s'apropen cada dia a l'embassament de Sant Ponç. Els ajuntaments de les localitats de Clariana de Cardener, Navès i Olius ja havien mogut fils per regularitzar l'espai natural.