El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a l'Ajuntament de Pinell de Solsonès en el litigi que mantenia obert amb un empresari del territori en relació amb la construcció d'una bassa de purins sense llicència municipal, situada en uns terrenys d'especial protecció (Xarxa Natura 2000 i Pla d'Espais d'Interès Natural -PEIN-).

L'empresari va imposar un contenciós contra el consistori perquè en un acord de ple va denegar la llicència d'obres per legalitzar la bassa, que s'havia construït l'any 2008. L'Ajuntament de Pinell de Solsonès va desestimar la petició el 30 d'agost del 2011, i el mes de febrer del 2015 el jutjat de Lleida va donar la raó a l'empresari, motiu pel qual l'Ajuntament va interposar una apel·lació. En la sentència, el jutjat va considerar que la resolució del consistori en contra de la legalització de la bassa «no s'ajustava a dret» i, per tant, es van declarar «legalitzables» les obres de construcció. El jutjat de Lleida també ordenava a l'administració local que remetés l'expedient de legalització de les obres a la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central.

Ara, el TSJC ha donat validesa als arguments del consistori i considera que la bassa de purins s'hauria pogut construir en altres terrenys propietat de l'acusat que no estarien catalogats com a espais protegits. La bassa de purins està ubicada a la rodalia de la car-retera de Madrona, al terme municipal de Pinell de Solsonès, en uns terrenys que eren catalogats com a sòl no urbanitzable de protecció especial, que formen part de la Xarxa Natura 2000 i el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN). Segons expressa l'alcalde de Pinell de Solsonès, Benjamí Puig, «l'Ajuntament, durant el transcurs del llarg període que ha durat aquest litigi, tant en seu administrativa com judicial, ha mostrat la seva sorpresa i indignació per la tramitació d'un expedient en el qual consten almenys tres informes que van canviar el seu sentit sense que es puguin conèixer amb claredat els motius d'aquests canvis». Puig descriu el litigi com una lluita de «David contra Goliat, perquè l'empresari disposa de poder econòmic i polític». Per la seva banda, el TSJC considera que l'Ajuntament de Pinell va fer una interpretació correcta de la normativa del Pla Territorial de les Comarques Centrals, i assegura que «els acords municipals controvertits no haurien d'haver restat anul·lats».

Tala il·legal

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha afegit en la seva resolució que, prèviament a la construcció de la bassa de purins, «es van talar arbres de forma il·legal», en una superfície d'uns 2.400 m². El TSJC ha decidit revocar i deixar sense efecte la sentència dictada pel jutjat contenciós administratiu número 1 de Lleida, desestimant el recurs contenciós administratiu que va promoure l'empresari. La sentència no és ferma i les parts poden interposar recurs de cassació.