El Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC) i el Grup de Natura del Solsonès estan portant a terme un projecte d'espeleologia per determinar la diversitat faunística de les coves de l'alt Solsonès. Els darrers dies han desenvolupat diversos treballs de camp en dues coves a Odèn i a Guixers, i aquest cap de setmana hi haurà una trobada a Canalda amb la presentació d'un llibre amb la ruta bioespeleològica traçada.

El projecte porta el nom del prestigiós científic i espeleòleg Francesc Español (1907-1999), que va ser director del Museu de Geologia de Barcelona i va contribuir al coneixement i la divulgació de la fauna subterrània de Catalunya. Els promotors del projecte són la Federació Catalana d'Espeleologia i l'associació catalana de Bioespeleologia, amb l'autorització especial de la Subdirecció General de Biodiversitat de la Generalitat de Catalunya. David Guixé, biòleg del Centre Tecnològic i Forestal i del Grup de Natura del Solsonès, explica que a l'agost estudiaran dues coves més, i a final d'estiu en tindran els resultats. «Estem treballant en les zones de Cambrils, coll de Jou i Busa», continua Guixé, que és un dels especialistes en ratpenats del centre, juntament amb Elena Roca.

Amb Endesa

El Centre Tecnològic també està desenvolupant una col·laboració amb l'empresa Endesa. En aquest cas, l'estudi es basa en la conservació dels ratpenats en les centrals hidroelèctriques. «Vam començar a trobar espècies amenaçades, i estem treballant en mesures de conservació», assenyala el biòleg David Guixé, i comenta que el projecte els fa seguir les poblacions de l'alt Segre i les Nogueres, i aviat els portarà fins i tot a Andalusia. «Marquem els animals en coves i infraestructures de l'empresa, i fem un seguiment específic de l'espècie del ratpenat de peus grossos, amb el nom científic Myotis capaccinii», afegeix Guixé. L'equip, en els diversos treballs de camp duts a terme, utilitza un sistema de càmeres de control fotogràfic automàtic, així com detectors d'ultrasons.