La diada de Territori de Masies ha presentat la recuperació de l'antic camí ramader que passava pel santuari del Miracle i acabava a la Fira de l'Empelt, que se solia celebrar el 18 d'octubre a Cal Jan. Una cinquantena d'assistents van traçar la ruta circular de 5 km i dificultat baixa que va sortir de la plaça del santuari. En paraules de Marina Vilaseca, dinamitzadora de l'Arada i impulsora de l'associació Territori de Masies, «es tracta d'un acte popular de recuperació de memòria». El veí Josep Vilaseca, conegut com a Pepet de Gangolells, es va encar-regar de fer de guia.

Durant la diada de l'any passat ja es va recuperar una part del camí. «Tot va començar quan la Fundació Món Rural es va centrar en els camins ramaders no documentats del territori català, i en va trobar uns quants al baix Solsonès», va explicar Marina Vilaseca.

Més activitats

Després de la caminada, els participants van poder entrar a la formatgeria del Miracle i tastar productes del territori. Es tracta de la sisena edició de la diada de Territori de Masies, que, enguany, s'ha repartit en dos dies, dijous i dissabte. Dijous es van presentar les revistes de memòria popular del baix Solsonès, sobre les feines, la vida social i el bosc. «Des del 2013 que estem recollint fonts orals», va explicar la dinamitzadora de l'Arada. En total, s'hi inclouen 56 entrevistes en profunditat, una mostra de «patrimoni cultural material i immaterial».