Els productors solsonins de carn ecològica de porc dPagès seran una de les firmes comarcals presents a la biofira L'ecològica, que es farà per primer cop a Solsona el cap de setmana del 30 de setembre. A més de parades distribuïdes de productes ecològics i de proximitat repartides pel nucli antic solsoní, el certamen també oferirà activitats relacionades amb la salut. «dPagès és una mostra de producció sostenible i responsable», posa en relleu Carles Pujol, un dels organitzadors, dins de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona (AdlSolCar).

Marta Borràs i Martín Ezpeleta són els emprenedors que van engegar el projecte dPagès, que va començar a caminar «el 2012, quan vam iniciar la recopilació d'informació i experiències dins i fora de Catalunya, en especial a Alemanya. Entre els anys 2013 i 2014 vam realitzar el projecte de la granja i vam executar-ne l'obra», explica la parella d'engi-nyers agrònoms especialitzats en sanitat i producció porcina. El setembre del 2014 van entrar les primeres truges a la granja i el maig del 2016 van posar en marxa la venda directa, «per tal de tancar el cercle entre productor i consumidor», continuen. D'aquesta manera, dPagès constitueix una de les poques granges certificades de producció ecològica a Catalunya. És al municipi d'Olius, al Solsonès, a cinc minuts de Solsona. La instal·lació està totalment oberta a l'exterior, i els corrals tenen interior i pati exterior. Actualment, s'hi allotgen 50 mares en cicle tancat, amb totes les seves cries fins al final de l'engreix. «No tenim gàbies, els animals disposen de llibertat de moviment en totes les fases», afirmen Borràs i Ezpeleta, que afegeixen que «fins i tot les truges pareixen en llibertat, fet que els permet desenvolupar les conductes més innates».

Alimentació saludable

L'antecedent d'aquesta primera edició de la biofira va ser la celebració del Dia Mundial de l'Alimentació l'octubre de l'any passat, amb una jornada sobre l'alimentació saludable i una mostra de productes alimentaris artesans. Es tracta d'una iniciativa de la regidoria de Salut i l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, amb la col·laboració de la UBIC, el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, Toleràncies i el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.