La marca de roba solsonina per a famílies Micuxú ha desenvolupat una iniciativa per afavorir el comerç local, i ha creat un coll amb el nom de cada botiga de Solsona. «Ja hem fet un centenar de peces, i volem continuar. La idea és que tots els comerços solsonins tinguin el seu, i quan els acabem, potser passem als noms dels carrers i places de la ciutat», explica la impulsora del projecte, Vanesa Vila, que afegeix que el que ha volgut és «crear una cadena d'intercanvis on els establiments s'ajuden entre ells, com es feia abans».

Vila va tenir la idea després de pensar que no volia enumerar les peces, sinó anomenar-les. La iniciativa ha tingut una rebuda positiva per part del comerç i el públic. Aquest cap de setmana, durant la fira solsonina Fora Estocs, «n'hem venut tot i estar a 40 graus de temperatura», continua Vila, que aquesta temporada 2016-2017, juntament amb el seu marit i una amiga col·laboradora des dels inicis del projecte, han estat fabricant sobretot colls, però també han creat col·leccions de roba per a infants i famílies.

La solsonina afirma que «oferir la possibilitat als petits de vestir-se igual que els grans i sortir junts al carrer combinats amb els mateixos estampats funciona molt bé».

A partir del setembre, després de tornar de vacances, continuaran ideant nous colls per a més comerços solsonins, amb l'objectiu de «fer-los tots». També treballaran en les noves col·leccions, «que seran 100% Micuxú, ja que els estampats seran nostres, els dissenys, els patrons... Alguns ens han costat un mes de fer», en paraules de l'emprenedora.

A la plaça Major

La botiga Vintage 78, de la plaça Major de Solsona, ha canviat de nom i ara és Micuxú, en honor de la manera de referir-se a la seva filla, en paraules de Vila. «Hi ha mares i pares que els diuen princesa o cuqueta, nosaltres li vam començar a dir Micuxú. Quan em van preguntar sobre quin seria el nom de la marca, no ho vaig dubtar», explica Vanesa Vila.

A la botiga és on es venen més les creacions de la marca, però el darrer any també s'ha comercialitzat a través d'Amazon. La solsonina pensava que seria una manera d'arribar a localitats com Manresa, però els ha servit per vendre's per gairebé tot l'estat espanyol. Aquesta temporada engegaran el nou web, que també serà botiga virtual. Vila recorda la seva àvia i la seva mare cosint, i ella des de ben petita «aguantava la llana amb les dues mans».

De moment, fa 5 anys que té la botiga de roba, que últimament s'ha transformat cap a dissenys i teixits propis. «Vaig començar a fer colls perquè un dia, ara farà un any, vaig mirar el teixit que sobrava de la vora d'un vestit i em va venir al cap que podia fer un mocador per al coll», conclou Vila.