L'alcalde de Solsona Ramon Llumà (1935-2016) era un dels integrants incondicionals de la colla dels Amics del turó de Sant Bartomeu, que des de fa més de 30 anys puja cada Divendres Sant fins al serrat i en renova la senyera en un acte simbòlic d'afirmació nacional. Enguany, en la seva vintena edició, la Caminada popular al Vinyet, una de les cites prèvies de la Festa Major de Solsona, passarà per aquest punt emblemàtic del municipi en reconeixement a qui va ser alcalde durant 24 anys. Serà aquest diumenge a partir de les vuit del matí, amb sortida des de la plaça del Camp.

Es tracta d'un itinerari accessible de 15 quilòmetres amb tres controls d'avituallament, en el primer dels quals, a la capella de Sant Honorat, s'obsequiarà els participants amb un esmorzar. És una activitat popular gratuïta, coorganitzada per la regidoria de Cultura i el Centre Excursionista del Solsonès. Aquest any, a proposta de la comissió d'homenatge a Ramon Llumà i Guitart, s'ha adaptat la ruta.

Enguany l'itinerari també passar per la renovada font de la Mina, condicionada després de les destrosses que hi va provocar un temporal el març passat, la capella de Sant Pere Màrtir i un corriol de vistes agraïdes que passa per sota el Castellvell. L'any passat van participar a la caminada popular de la festa major 136 persones de totes les edats.

Les activitats d'homenatge a Llumà comencen amb la caminada popular i segueixen amb els Ballets Tradicionals del dissabte 9 de setembre i l'acte d'homenatge del mateix dissabte a la tarda, que consta de la descoberta de la placa a la plaça de la biblioteca (que passarà a portar el nom de l'alcalde solsoní), i la inauguració de l'exposició Retalls de vida. La Cobla Juvenil Ciutat de Solsona col·laborarà amb els ballets i acompanyant musicalment la descoberta de la placa.

Pel que fa a l'exposició Retalls de vida, que s'inaugurarà a la Sala Cultural de l'ajuntament, pretén plasmar la manera de ser i de viure de qui va ser alcalde de Solsona durant més de 25 anys. Llumà va ser candidat a l'alcaldia de Solsona en les primeres eleccions municipals, l'any 1979, i tot i que s'hi va presentar de retruc va aconseguir la confiança de l'electorat solsoní, que la hi va mantenir durant sis legislatures consecutives. També va ser president del Consell Comarcal del Solsonès i diputat al Parlament de Catalunya.