El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) ha col·laborat amb experts d'Aragó i Navarra en un projecte per compatibilitzar la conservació de ratpenats amenaçats i la gestió forestal. El conjunt de científics ha elaborat models amb noves metodologies per a l'estudi de la presència als Pirineus de les colònies del nòctul gran ( Nyctalus lasiopterus), un tipus de ratpenat que necessita boscos madurs amb abundància de cavitats, especialment fagedes o pinedes, tal com expliquen des del Centre Tecnològic. El projecte ha estat recolzat pel Ministeri d´Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, a través de la Fundación Biodiversidad.

L'espècie de ratpenat estudiada és més present en boscos de la zona atlàntica dels Pirineus, «des de la vall d'Aran fins a Navarra i La Rioja», tot i que també es troba al Prepirineu català i aragonès, continua el grup de científics, que espera poder trobar-ne noves poblacions «si es fan models a escala més petita per a cada àrea biogeogràfica i per a cada tipologia de bosc». Per poder desenvolupar-ho, tanmateix, necessiten el suport de les institucions nacionals i regionals.

En la part del projecte portada a terme fins ara, s'ha utilitzat el programa MaxEnt, que estableix relacions estadístiques entre la informació biològica i la informació ambiental. El disseny del model s'ha elaborat utilitzant totes les dades de cavitats trobades aquests anys a la zona d'estudi i les cites en abeuradors on s'han capturat els ratpenats nòctuls a primera hora de la nit.Conservació

Es tracta d'eines que milloren l'estat de maduresa dels boscos, i faciliten la conservació de les espècies de ratpenats que hi viuen. «Els models desenvolupats són eines molt útils per a científics i ajuden als gestors tenint en compte la planificació territorial. Es millora l'estructura de l'hàbitat, es poden focalitzar zones d'explotació forestal o buscar espècies poc abundants a les zones adequades...», afirmen els experts biòlegs, conscients de la importància d'aquestes tècniques «per conservar espècies mòbils i migradores com els quiròpters».