El Centre Tecnològic busca noves formes de conservació dels ratpenats amenaçats

Els científics demanen més suport de les institucions nacionals i regionals per «fer models a escala més petita i trobar noves poblacions»

05.09.2017 | 14:58
El biòleg David Guixé amb un exemplar de l´espècie estudiada

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) ha col·laborat amb experts d'Aragó i Navarra en un projecte per compatibilitzar la conservació de ratpenats amenaçats i la gestió forestal. El conjunt de científics ha elaborat models amb noves metodologies per a l'estudi de la presència als Pirineus de les colònies del nòctul gran ( Nyctalus lasiopterus), un tipus de ratpenat que necessita boscos madurs amb abundància de cavitats, especialment fagedes o pinedes, tal com expliquen des del Centre Tecnològic. El projecte ha estat recolzat pel Ministeri d´Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, a través de la Fundación Biodiversidad.

L'espècie de ratpenat estudiada és més present en boscos de la zona atlàntica dels Pirineus, «des de la vall d'Aran fins a Navarra i La Rioja», tot i que també es troba al Prepirineu català i aragonès, continua el grup de científics, que espera poder trobar-ne noves poblacions «si es fan models a escala més petita per a cada àrea biogeogràfica i per a cada tipologia de bosc». Per poder desenvolupar-ho, tanmateix, necessiten el suport de les institucions nacionals i regionals.

En la part del projecte portada a terme fins ara, s'ha utilitzat el programa MaxEnt, que estableix relacions estadístiques entre la informació biològica i la informació ambiental. El disseny del model s'ha elaborat utilitzant totes les dades de cavitats trobades aquests anys a la zona d'estudi i les cites en abeuradors on s'han capturat els ratpenats nòctuls a primera hora de la nit.


Conservació


Es tracta d'eines que milloren l'estat de maduresa dels boscos, i faciliten la conservació de les espècies de ratpenats que hi viuen. «Els models desenvolupats són eines molt útils per a científics i ajuden als gestors tenint en compte la planificació territorial. Es millora l'estructura de l'hàbitat, es poden focalitzar zones d'explotació forestal o buscar espècies poc abundants a les zones adequades...», afirmen els experts biòlegs, conscients de la importància d'aquestes tècniques «per conservar espècies mòbils i migradores com els quiròpters».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Solsonès

Daniel Gabarró torna a Solsona per parlar sobre polítiques de gènere

Daniel Gabarró torna a Solsona per parlar sobre polítiques de gènere

Amb el títol «Si hi ha mil maneres d'estimar, per què només parlem...

La primera pubilla de Catalunya solsonina és rebuda en un acte polític i reivindicatiu

La primera pubilla de Catalunya solsonina és rebuda en un acte polític i reivindicatiu

L'acte institucional a l'ajuntament de Solsona va aplegar expubilles històriques de la ciutat

El Solsonès acull un curs d'aiurveda internacional

El Solsonès acull un curs d'aiurveda internacional

El mestre Joythimayananda impartirà les sessions de la formació a Pinell

L'Ajuntament de Solsona fa una rebuda institucional a la pubilla de Catalunya

L'Ajuntament de Solsona fa una rebuda institucional a la pubilla de Catalunya

Anna Montraveta és la primera pubilla solsonina i de les comarques lleidatanes que assoleix el títol

L'auditoria del Centre Sanitari solsoní detecta incidències

L'auditoria del Centre Sanitari solsoní detecta incidències

El Consell Comarcal ha presentat l'anàlisi de la gestió de l'exercici 2014

Enllaços recomanats: Premis cinema