El Centre Tecnològic busca noves formes de conservació dels ratpenats amenaçats

Els científics demanen més suport de les institucions nacionals i regionals per «fer models a escala més petita i trobar noves poblacions»

05.09.2017 | 14:58
El biòleg David Guixé amb un exemplar de l´espècie estudiada

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) ha col·laborat amb experts d'Aragó i Navarra en un projecte per compatibilitzar la conservació de ratpenats amenaçats i la gestió forestal. El conjunt de científics ha elaborat models amb noves metodologies per a l'estudi de la presència als Pirineus de les colònies del nòctul gran ( Nyctalus lasiopterus), un tipus de ratpenat que necessita boscos madurs amb abundància de cavitats, especialment fagedes o pinedes, tal com expliquen des del Centre Tecnològic. El projecte ha estat recolzat pel Ministeri d´Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, a través de la Fundación Biodiversidad.

L'espècie de ratpenat estudiada és més present en boscos de la zona atlàntica dels Pirineus, «des de la vall d'Aran fins a Navarra i La Rioja», tot i que també es troba al Prepirineu català i aragonès, continua el grup de científics, que espera poder trobar-ne noves poblacions «si es fan models a escala més petita per a cada àrea biogeogràfica i per a cada tipologia de bosc». Per poder desenvolupar-ho, tanmateix, necessiten el suport de les institucions nacionals i regionals.

En la part del projecte portada a terme fins ara, s'ha utilitzat el programa MaxEnt, que estableix relacions estadístiques entre la informació biològica i la informació ambiental. El disseny del model s'ha elaborat utilitzant totes les dades de cavitats trobades aquests anys a la zona d'estudi i les cites en abeuradors on s'han capturat els ratpenats nòctuls a primera hora de la nit.


Conservació


Es tracta d'eines que milloren l'estat de maduresa dels boscos, i faciliten la conservació de les espècies de ratpenats que hi viuen. «Els models desenvolupats són eines molt útils per a científics i ajuden als gestors tenint en compte la planificació territorial. Es millora l'estructura de l'hàbitat, es poden focalitzar zones d'explotació forestal o buscar espècies poc abundants a les zones adequades...», afirmen els experts biòlegs, conscients de la importància d'aquestes tècniques «per conservar espècies mòbils i migradores com els quiròpters».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Solsonès

Mor l'últim trabucaire de la primera colla solsonina

Mor l'últim trabucaire de la primera colla solsonina

El 2014 Ramon Cases va ser «el trabucaire en actiu més antic de Catalunya»

Seixanta alumnes del Solsonès reben els títols de les proves d'anglès

Seixanta alumnes del Solsonès reben els títols de les proves d'anglès

Els joves de la ciutat i d'altres poblacions veïnes han estat avaluats per la Universitat de...

El Consell suspèn el ple com a protesta per les «agressions antidemocràtiques»

El Consell suspèn el ple com a protesta per les «agressions antidemocràtiques»

La presidenta Sara Alarcón demana l'alliberament de les persones detingudes per tornar a...

Territori licita les obres de millora de la travessera urbana del terme de Solsona

Territori licita les obres de millora de la travessera urbana del terme de Solsona

Els treballs consisteixen en un reforç del ferm i tenen un cost de gairebé 500.000 euros

La primera biofira solsonina arrenca amb les activitats prèvies

La primera biofira solsonina arrenca amb les activitats prèvies

L'Ecològica comença aquest dissabte amb una visita a la granja Dpagès

Enllaços recomanats: Premis cinema