En els ballets tradicionals de la Festa Major de Solsona, un dels seus actes centrals, s'han lliurat les faixes a l'hereu i els fadrins per primer cop en la història de la ciutat. Albert Colell i Riu, del CF Solsona, n'és el primer hereu, mentre que Pau Reig i Torra, d'Òmnium Cultural, i Joan Algué i Rius, a títol individual, en són els primers fadrins. L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, els va lliurar les faixes, en un dels primers actes de la festa major que va poder presidir després d'haver exercit com a diputat de Junts pel Sí al Parlament català i d'aprovar la Llei del referèndum.

El batlle també va lliurar les bandes a la nova pubilla, Laura Algué i Garriga, de l'agrupament Escolta i Guia Pare Claret, així com a les donzelles d'honor, Aina Camí i Ramonet, de l'Orfeó Nova Solsona, i Tània Bonillo i Torra, de l'Agrupació de Geganters. Enguany, el pubillatge solsoní ha estrenat una nova peça en la seva indumentària: el tapaboques.

Seguidament, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona va interpretar la música dels óssos, els cavallets, el drac, els nans, el ball de bastons, l'àliga i els gegants. Durant el ball de l'àliga es va desplegar una pancarta gegant clamant pel sí, a favor del referèndum de l'1 d'octubre, impulsada per ANC Solsona. La també tradicional tronada i els mascles, preparats pels trabucaires de Solsona, van donar l'acte per finalitzat. A la tarda-vespre d'ahir també va tenir lloc l'homenatge a la Mare de Déu del Claustre, amb el ball de l'àliga i la cantada de goigs amb l'Escolania i la Capella de Música de la Mare de Déu del Claustre. La pendonista ha estat la senyora Montserrat Gaspà i Malé.

La Festa Major de Solsona és una de les més antigues de Catalunya i alhora una de les més tradicionals de totes les festes majors que actualment se celebren arreu del país. Aquest ric i secular patrimoni festiu recula en la llunyania dels temps, almenys des del segle XIV. Una partida del 16 de febrer de 1303 constata que el canonge Berenguer d'Olivelles va donar dues lliures de cera per il·luminar la imatge de la Verge del Claustre el dia 8 de setembre.