La col·lecció de cromos de la Fira del Bolet de Solsona enguany fomenta el respecte al bosc i l'entorn. Es tracta d'un dels objectius de la fira, en paraules del conseller comarcal de Promoció Econòmica i director de la Fira del Bolet, Josep Caelles. El Consell Comarcal vol «no només potenciar el sector gastronòmic al voltant del bolet», sinó també, i com a punt destacat, «afavorir una conscienciació més gran en el respecte als boscos i al medi ambient en conjunt».

La Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona (UBIC) s'ha encarregat de l'organització d'aquesta segona edició de la col·lecció de cromos boletaires, juntament amb el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya i el Consell Comarcal. La campanya porta per títol «Anem a buscar bolets amb la UBIC», i consisteix a trobar, en establiments associats, cada un dels nou cromos que s'indica en el cartell de participació.

Els adhesius van acompanyats d'il·lustracions de Pere Rovira i de missatges com ara «no agafis bolets que no coneixes» o «per collir-los, fes servir una cistella en comptes d'una bossa», expliquen els membres de la UBIC, que afegeixen que es tracta de «nou cromos amb nou bones pràctiques al bosc relacionades amb anar a buscar bolets».

Concurs boletaire

El termini de participació és del dimecres 11 d'octubre al dissabte 21 d'octubre, i un cop omplert el cartell amb els cromos necessaris, s'ha de portar a l'oficina de turisme del Solsonès per tal que la validin amb un segell. D'aquesta manera, els participants entren en un sorteig que es realitzarà el 22 d'octubre a la una del migdia a la plaça Major, al bell mig de la Fira del Bolet. «L'any passat, en la primera edició de la col·lecció, els cromos tenien dibuixos de diverses espècies de bolets, i va ser tot un èxit, va tenir una molt bona acceptació per part de la gent. Sobretot, pel que fa als més petits», continuen des de l'associació de botiguers i comerciants.

Enguany, 70 establiments de la UBIC han col·laborat amb la col·lecció, en «una de les maneres de vincular el comerç amb la Fira del Bolet», expliquen des de l'entitat. La desena edició de la Fira del Bolet de Solsona ha volgut potenciar les «activitats d'èxit» dels darrers anys, com ara el taller de cuina amb bolets i maridatge de vins, el sopar de la cuina del bolet, la sortida micològica i l'exposició de bolets, així com l'habitual mercat del bolet i de productes artesans de la comarca, la venda d'artesania, les demostracions d'arts i oficis, els tallers infantils i els concursos de la fira.

El tècnic de Fires de l'ens comarcal, Pere Obiols, ha explicat que, a causa de la poca quantitat de bolets amb què es va presentar la temporada, des de l'organització «ens vam plantejar anul·lar la Fira del Bolet o posposar-la, però finalment vam decidir mantenir-la intacta i potenciar les activitats que havien tingut èxit en edicions anteriors». El Grup de Natura del Solsonès i el Gremi d'Hostaleria de la comarca també han participat en l'organització de diversos esdeveniments de la fira, que se celebrarà el 21 i 22 d'octubre.