L'agrupació de familiars de malalts mentals i drogodependents de la comarca Sol del Solsonès celebra diumenge, 26 de novembre, a les dotze del migdia al Teatre Comarcal el seu quinzè aniversari. Enguany, l'entitat centra la seva festa principal, o Festa del Sol, en l'espectacle de màgia i il·lusionisme familiar Hocus Pocus, d'Eduard Juanola.

Juanola vol «recrear aquella sensació que experimentava de petit quan veia un joc de màgia, portar al públic aquelles fantàstiques emocions». Per accedir a l'esdeveniment es demanarà un donatiu de cinc euros, i «els diners recaptats seran per al mag aquesta vegada, en canvi, els beneficis de la cursa i caminada solidàries del diumenge següent, el 3 de desembre, sí que seran per a l'entitat», ha explicat la presidenta de l'entitat solsonina, Mònica Serra.

El pare de l'actual presidenta va ser el fundador del Sol del Solsonès, «una entitat declarada d'utilitat pública que manté la mateixa línia de treball que en els anys anteriors», continua Serra, que afegeix que el seu objectiu principal és «lluitar contra l'estigma social que envolta la salut mental, que no ajuda a la recuperació de les persones».Propers projectes

«A partir de l'any que ve posarem a disposició dels ciutadans de Solsona un espai d'assessorament gratuït amb la finalitat d'aclarir dubtes que puguin sorgir respecte a les malalties mentals», segons Serra, mentre explica que els projectes que l'entitat està treballant de cara als propers mesos, alguns dels quals se centren, «a part d'oferir assessorament i atenció als malalts mentals i drogodependents i a les seves famílies, també organitzem tallers de comunicació i conscienciació», afegeix la presidenta de l'entitat, que també declara la importància de treballar amb les escoles i d'oferir activitats i actes com el del diumenge que ve, «encarat tant a persones adultes com a infants».

Dissabte passat, 18 de novembre, l'entitat va celebrar la X Nit Literària i Musical de Cardona amb l'actuació de la Banda de Cardona. L'alcalde de la població bagenca, Ferran Estruch, va agrair la tasca del Sol del Solsonès, mentre que la representant de la junta de l'entitat a Cardona, Montserrat Obradors, va agrair als col·laboradors, a la banda i als presents, el suport «de Cardona que la nostra entitat sempre rep».

Gairebé 150 socis

El Sol del Solsonès actualment té 142 socis, a més de 41 usuaris i 24 famílies ateses. La seva plantilla està formada per un total d'onze professionals, i disposa de diversos estudiants que hi treballen de manera temporal en període de pràctiques.

«Som una coordinadora, dos psicòlegs, una educadora, una tècnica social, monitors, tres educadors, una comptable i un coordinador del Pla Estratègic Antidroga del Solsonès i rodalia (PLEAS)», seguint les paraules de Mònica Serra, contenta d'haver estrenat «en els últims temps el nou local, que ens ha proporcionat disposar de més espai, més il·luminació i millor ubicació».