L'assemblea de socis ordinària de l'Agrupació de Geganters de Solsona ha decidit adaptar el reglament del ball de bastons i cavallets per solucionar el problema de les talles dels vestits. «Els nens del ball de bastons es fan grans i necessiten jaquetes noves, però no tenim més roba igual que la de les peces actuals», explica el soci de l'entitat Albert Caelles.

Per fer front a la situació, es va afegir un punt al reglament del ball de bastons i cavallets que diu que «si el nano és gran, tingui l'edat que tingui, pot passar a cavallets. O al revés, si algun infant té l'edat de fer de cavallet però és petit, pot aguantar un any més a ball de bastons», continua Caelles, que afegeix que així l'associació gaudeix de «més marge de maniobra». L'edat per fer ball de bastons, normalment, se situa entre els set i els onze anys.

Llavors, es passa per les altres figures del bestiari solsoní, «els cavallets, els gegants, els óssos i els nans», segons explica Tània Bonillo, nova sòcia de l'entitat, que des dels set anys ha format part dels geganters. Bonillo fa anys que ajuda a assajar als infants el ball de bastons, abans de la Festa Major i Corpus. Els assajos tenen lloc a la plaça del Consell Comarcal.

«Cada vegada hi ha nens més grans, han d'anar còmodes i a la vegada s'ha de cuidar l'estètica del ball de bastons», afirma la nova sòcia de l'Agrupació de Geganters solsonina, que afegeix que el problema «s'ha de solucionar d'una manera o altra». En paraules d'Albert Caelles, «hi ha hagut dos casos darrerament que hem pogut solucionar, però si ens hi tornem a trobar ja no ho podrem fer perquè no trobem cap tela idèntica a l'actual. Per tant, si hi ha més casos, s'haurien de fer totes de nou, i la roba de domàs és molt cara».

Els propers balls de bastons i cavallets de l'agrupació seran per Festa Major i Corpus del 2018. La història del folklore solsoní i dels seus portadors és centenària. Tanmateix, l'entitat es va formalitzar l'1 d'agost del 1979, quan es va elaborar una comissió per confeccionar els seus estatuts.