Des de l'any 2000 es té constància de la presència de llop en ter-ritori català cada any. Les dades segures provenen sempre de les comarques de la Cerdanya, l'Alt Urgell, el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. A més a més, caldria afegir-hi el Moianès, on se'n va detectar l'any 2010. Pràcticament sempre es tracta d'exemplars mascles, tot i que l'exemplar del 2010 al Berguedà era una femella, segons les anàlisis fetes des del Govern català.

A final dels anys 90 i principi de la primera dècada del 2000 es va començar a parlar de manera insistent d'atacs que podrien ser de llop en ramats d'ovelles. Les dades comencen a parlar de la presència més o menys regular del llop des del 2004 i es fan més notòries a partir del 2012. El 2011 es considera que hi ha la presència d'un llop, més o menys estable, al Cadí.

A partir del 2015, la Generalitat va instal·lar càmeres parany i des d'aleshores hi ha més proves que indiquen que el llop volta pel Pirineu central.

Durant el 2015 i el 2016 no s'ha comprovat cap presumpte dany de llop al bestiar, però, en canvi, l'any passat hi va haver aquests atacs al Solsonès. Es podria tractar d'un exemplar nou dins la població detectada anteriorment. El 2010 n'hi va haver un al Moianès.