Les maneres de fer i treballar a pagès fins ben entrada la segona meitat del segle XX constituiran un dels eixos temàtics principals del nou cicle de rutes de Territori de Masies, que començarà el 14 d'abril amb una ruta en BTT. El cicle proposa una altra cita el 19 de maig, amb l'alimentació i la gastronomia com a protagonista.

El primer itinerari, que serà guiat pels mateixos veïns de la zona, reviurà el passat pagès de Salo, Matamargó i Claret de Cavallers. Segons l'organització, la dificultat de la ruta és mitjana alta i és obligatori anar ben equipat. Territori de Masies ofereix la possibilitat de llogar bicicletes, tant normals com elèctriques. El guiatge professional anirà a càrrec de l'empresa de la comarca Tirantmilles.

Mentre que el passat pagès és el narrador de la primera ruta, el 19 de maig serà el seu aliment de proximitat. El recorregut consistirà, aproximadament en quatre quilòmetres que es faran a peu, en una visita a Vallmanya i l'explotació de pollastres ecològics del Molí de Bonsfills. La ruta inclou un esmorzar Tasta Territori.