L'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), amb seu a Solsona, busca empreses i estudiants universitaris per formar part del programa d'ajuts Odisseu. El projecte pretén promoure i facilitar la inserció laboral de joves a les zones rurals mitjançant estades de pràctiques universitàries en empreses.

Gemma Estany, tècnica d'ARCA i coordinadora del programa Odisseu, ha explicat a Regió7 que el percentatge d'inserció, després de les pràctiques, és de gairebé un 30%. «Les empreses són de mides diverses i demanen perfils de tota mena. Per exemple, hi ha molta demanda d'estudiants d'enginyeries», ha continuat Estany.

Diversos alumnes que han participat en les darreres edicions dels ajuts al practicum Odisseu i han continuat treballant, destaquen que precarietat que s'han trobat als pobles és més baixa en comparació de les ciutats. De moment, hi ha inscrites 59 ofertes de pràctiques universitàries remunerades, i se'n poden afegir més durant l'abril. Els estudiants, que han d'estar matriculats en estudis oficials de grau o màster, poden apuntar-s'hi fins a mitjan maig.

L'estada a les empreses és incentivada mitjançant una contraprestació econòmica. La iniciativa ha sorgit d'ARCA i de la Fundació del Món Rural, amb la col·laboració dels Grups d'Acció Local Leader de Catalunya, la Direcció General de Desenvolupament Rural del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i la Direcció General de Joventut del departament d'Afers Socials i Famílies.