El proper dissabte, 21 d'abril, a les set de la tarda, al santuari de Pinós es presentarà el llibre Veïnat d'Ardèvol. Memòries des de la Par-ròquia (1870/1839). L'acte és organitzat per l'Ajuntament de Pinós, juntament amb l'Arxiu Comarcal del Solsonès.

La publicació és la número quatre de la col·lecció Estudis i Textos del Solsonès, que té per objectiu difondre textos i fonts documentals de la comarca. La col·lecció es va crear l'any 2006, impulsada pel Centre d'Estudis Lacetans i l'Arxiu Comarcal. L'estudi que es presentarà dissabte és un llibre de memòries que va ser escrit per diferents rectors i regents de la parròquia d'Ardèvol, a través de les històries i les vivències de la població.

La transcripció i l'estudi introductori del llibre han anat a càrrec de l'arxivera Rosa Maria Vila i Gangolells. Es tracta, sobretot, d'un apropament a la vida de final del segle XIX i començament del segle XX des d'una «atalaia privilegiada», amb la gent i les cases d'Ardèvol i Pinós com a protagonistes, segons informa l'Arxiu Comarcal del Solsonès.